Kılıçdaroğlu: ABD’nin yaptırım uygulaması kabul edilemez

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2019 Pazartesi 12:38 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2019 Pazartesi 12:39 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, S-400 füze sistemleri nedeniyle ABD’nin yaptırım uygulamasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “Amerika’nın yaptırımları ne olacak bilmiyorum ama Türkiye’nin savunma sistemini güçlendiriyor diye yaptırıma maruz kalması kabul edilemez. Biz doğru bulmayız” dedi.

ABD’den yaptırım kararı! Yasalar bunu gerektiriyor

Sözcü’den Deniz Zeyrek’e konuşan Kemal Kılıçdaroğlu S-400’ün alınmasının gerekli olduğunu vurgulayarak, “F-35 meselesi, NATO ile ilişkiler meselesi önemli ama bu coğrafyada hava savunma sistemindeki açıklar kabul edilemez. Sistemin güçlendirilmesi, bu kapsamda S-400’lerin alınması gereklidir” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, dışa bağımlılığın giderilmesi gerektiğini de vurgularken S-400’lerle birlikte teknoloji transferi yapılıp yapılmadığının hem Türkiye hem Rusya tarafından açıklanması gerektiğini ifade etti.

‘Tank paleti Katarlılara devrederek savunma sanayi güçlendirilemez’

Türkiye’nin ABD’den Patriot almak istediğini ama alamadığını anımsatan CHP lideri, “Türkiye, dışa bağımlılığını azaltıp savunma sanayisini yeterince güçlendiremedi. Bir taraftan S-400 alıp, diğer taraftan tank paleti Katarlılara devrederek savunma sanayi güçlendiremez. Günübirlik politikalarla savunma sanayi ve dış politikanın geliştirilmesi mümkün değildir” dedi.

‘Halkımız demokrasiye kumpas kuranlara direnme hakkını kullandı’

Kanlı darbe girişiminde direnirken yaşamını yitirenleri saygıyla andığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Hain darbe girişimine hep birlikte karşı durduk. Bütün partiler bir araya gelip parlamentoyu açık tuttuk. Demokrasiyi hedef alan darbe girişimine direnen parlamentonun önemini bir kez daha gördük. Halkımız da demokrasiye kumpas kuranlara direnme hakkını kullandı ve geçit vermedi darbecilere” dedi.

’20 Temmuz’da ilan edilen OHAL sivil darbedir’

20 Temmuz’da ilan edilen OHAL’in (Olağanüstü Hal) ‘sivil darbe’ olduğu düşüncesini yineleyen Kılıçdaroğlu, Fettah Tamince gibi isimlerin yargılanmamasını, KHK’lılara ve akademisyenlere yapılanları, ‘FETÖ borsası’ iddialarını, FETÖ’nün siyasi ayağına dokunulmamasını ve Hulusi Akar ile Hakan Fidan’ın ifade vermemesini eleştirdi.

‘Erdoğan, Akar ve Fidan’ın ifade vermesini engelledi’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın darbe girişiminin en önemli iki tanığının (Akar ve Fidan) ifade vermesini engelleyerek, hain girişimin bütün boyutlarının aydınlatılmasının önüne geçtiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Bir diğer sorun da anayasanın, OHAL koşullarında değişmesi ve tek adam rejimine geçilmesiydi. 15 Temmuz’da darbeye direnen, demokrasiye sahip çıkan Gazi Meclis’in yetkileri güçlendirileceğine, tırpanlandı” diye konuştu.