Kıdem tazminatı tehlikede… İşte yedi maddede AKP’nin torba yasası

Yayın tarihi: 19 Ekim 2020 Pazartesi 2:37 pm - Güncelleme: 19 Ekim 2020 Pazartesi 2:37 pm

Cuma günü Meclis’e sunulması beklenen torba yasada vergilerden, kıdem tazminatı, kısa çalışma ödeneği, sözleşmeli çalışma ve çalışma hayatımızı ilgilendiren birçok madde yer alıyor. İşte 7 maddede hayatımızı etkileyecek düzenlemeler

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmeleri bu hafta Ankara’nın en sıcak gündem maddelerinden biri olacak. Cuma günü Meclis’e sunulan kanun teklifi her ne kadar vergi borcu yapılandırması ile gündeme gelse de gündelik hayat ımızı etkileyecek pek çok düzenleme yeni kanunda bulunuyor. İşte o 7 madde:

1) 25 YAŞ ALTI 50 YAŞ ÜSTÜNÜN KIDEM TAZMİNATI TEHLİKEDE

Belirli süreli iş sözleşmesi, işçinin 25 yaşını doldurmamış veya 50 ve daha yukarı yaşta olma koşulunu sağlaması kaydıyla, mevcut koşullar aranmadan yazılı yapılabilecek. 25 yaşını doldurmamış işçiler ile yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi, işçinin 25 yaşını doldurduğu tarihi geçemeyecek. Bu hüküm uyarınca bir defada veya yenilenerek yapılan belirli süreli iş sözleşmelerinin toplam süresi 2 yılı aşamayacak. Belirli süreli iş sözleşmesi yapan kişiler sözleşmeleri bittiğinde kıdem tazminatı almaya hak kazanamıyor.

Torba yasa Meclis’te! Dev proje harcamalarını halktan gizleyecekler

2) CUMHURBAŞKANI KURUMLAR VERGİSİ’Nİ İNDİREBİLECEK

Kurumlar vergisi 2017’de yapılan yasa değişikliği ile 2018-2020 yılları için %20’den %22’ye çıkarılmıştı. Yeni düzenleme olmazsa vergi önümüzdeki yıldan itibaren yeniden %20’ye inecek. Teklife göre cumhurbaşkanına kurumlar vergisini 5 puana kadar indirme yetkisi veriliyor.

3) KISA ÇALIŞMA 30 HAZİRAN 2021’E KADAR UZATILABİLECEK

AKP tarafından TBMM’ye 16 Ekim’de sunulan teklif ile işveren prim desteği, prim teşviki, gelir vergisi stopaj teşviki ile damga vergisi desteği 2023 sonuna, kısa çalışma ödeneğinin süresi ise 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilecek.

4) PRİM VE VERGİ BORÇLARI ERTELENİYOR

Yürütme ve yürürlülük dahil 43 maddeden oluşan “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin görüşmeleri sırasında vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılmasının da eklenmesi bekleniyor.
Öte yandan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, cuma günü yaptığı açıklamada ilgili teklife çalışmaları devam eden vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir düzenleme de ekleyeceklerini söyledi.

İşçiler 81 ilde ‘Kıdem tazminatında fona hayır’ diyecek

Muş, “Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili çalışmamız var. Teknik kısımlarını tamamlamaya çalışıyoruz. Tamamladığımızda kanun teklifimizin görüşmeleri sırasında Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunacağız.” dedi.

5) ESNAFA İŞSİZLİK MAAŞI ERTELENİYOR

Esnafın işsizlik maaşı almasını sağlayacak Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi, Covid-19 salgınının olumsuz etkileri nedeniyle 1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2023 tarihine erteleniyor.

6) YİNE YENİDEN VARLIK BARIŞI

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.

Söz konusu varlıklar nedeniyle “hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı” yapılmayacak. Bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şart olacak.

Cumhurbaşkanı, bu maddede yer alan süreleri, bitim tarihlerinden itibaren her defasında 6 ayı geçmeyen süreler halinde bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.

İlgili varlıklar Türkiye’ye getirme şartı aranmaksızın dış borç kapamada da kullanılabilecek.

7) FOREKSTEN STOPAJ KESİLECEK

Banka ve aracı kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilen kaldıraçlı alım satım (foreks) işlemlerinden elde edilen gelirlerin kaynakta kesinti suretiyle vergilendirilmesi amaçlanıyor. Maddenin uygulama süresi 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılıyor ve bu süreyi beş yıla kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanına yetki veriliyor. Düzenlemenin, 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

CHP’den kıdem tazminatı çıkışı