Kıbrıs’tan getirilen öğrenciler: Biletler fahiş fiyata satıldı

Yayın tarihi: 26 Mart 2020 Perşembe 9:25 am - Güncelleme: 26 Mart 2020 Perşembe 9:25 am

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Kıbrıs’tan Mersin’e getirilen ve burada karantinaya alınan öğrenciler yaşadıklarını mağduriyetleri anlattı.

Kredi Yurtlar Kurumu, Kuzey Kıbrıs’ın koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlarını kapatma kararı sonrası öğrencileri yurtlardan çıkardı. KYK yetkililerinin feribotlara doldurduğu öğrenciler yaklaşık yedi saat süren yolculuğun ardından geldikleri Mersin’de karantinaya alındı.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), Kuzey Kıbrıs’ın koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlarını kapatma kararına rağmen öğrencileri yurtlardan çıkardı.

Alınan bu karar neticesinde mağdur edilen yüzlerce öğrenciden biri olan Kadir, bu süreç yaşanmadan kısa bir süre önce yurtların kapatılacağı haberini aldıklarını, bu haberin ardından normal fiyatının iki katına çıkarılmış uçak biletlerini satın almaya mecbur bırakıldıklarını ancak uçuşların iptal olması nedeniyle Kuzey Kıbrıs’ta kaldıklarını ifade etti.

“ADADAN AYRILMAK İÇİN TEK ŞANSIMIZ OLAN GEMİNİN BİLETLERİ FAHİŞ FİYATA SATILDI”

Evrensel’e konuşan Kadir, özel nedenler dışında yurttan çıkmamaları hususunda ikaz edildiklerini dile getirdi. Ardından bakanlar kurulunun toplandığını ve yurtların kapatılacağının açıklandığını söyleyen Kadir, “Öğrenciler için özel bir gemi ayarlandığı ve bu gemi seferinden sonra bütün giriş çıkışların kapalı olacağı belirtildi. Yapılan bu açıklamanın üzerine Kıbrıs’tan ayrılmaktan başka çaremiz kalmadı. ‘Ya o gemi ile gelecektik ya da dışarı atılacaktık” dedi.

Kadir, limana ulaştıklarında ise “öğrencilere özel” denilen geminin yük gemisi olduğunu ve iki yüz liranın altındaki gemi biletinin dört yüz elli lira gibi fahiş bir fiyata satıldığını belirtti.

Yaşatılan bu mağduriyetlere dur denmesi gerektiğini, yüzlerce öğrencinin bu koşullar altında getirilmesinin doğru olmadığını ifade eden Kadir, “Kuzey Kıbrıs’ta eğitim hayatını sürdüren Türkiyeli öğrenciler olarak yaşatılan bu sürecin incelenmesini ve fahiş fiyatlara almak zorunda bırakıldığımız biletlerin ücretlerinin öğrencilere iade edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Sorunlara artık çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Kadir, Kuzey Kıbrıs’ta eğitim gören öğrencilerin her alanda haksızlığa uğradığını, ev fiyatlarının pahalı olduğunu, muhaceret işlemi adına gereğinden fazla paranın öğrencilerin cebinden çıktığını ifade etti. Kadir, dayatılan tüm koşullar karşısında ses yükselten öğrencilerin de desteğe ihtiyacı olduğu mesajını verdi.

Şu an Mersin’de karantina nedeniyle KYK Kız Öğrenci Yurduna yerleştirilen Kadir, ”Karantina koşullarından bahsedersek dört dörtlük değil. Bazen kantinden istediğimiz malzemeler yoğunluk nedeniyle bir gün sonra gelebiliyor” dedi.