Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 2019 ve 2020 Sayıştay Denetim Raporları'nda uyarılması rağmen 2021'de de kurum bünyesinde kurulan spor kulüpleri için işçilerin maaşlarından kesinti yapmaya devam etti.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yol-İş Sendikası ile imzaladığı 2021-2023 dönemi Toplu İş Sözleşmesi'nde (TİS) 'Spor Yardımı' başlıklı madde ile kurum bünyesinde çalışan işçilerin maaşlarından her ay 10 lira ücret kesti. Sayıştay, TİS'i düzenleyen 2822 sayılı Kanun'a göre personel maaş ve ücretlerinden derneklere aktarım yapılamayacağını ve bu işlemlerin kamu görevlileri eliyle gerçekleştirilmeyeceğini belirtti. TELE1'den Aziz Turgut Altun'un haberine göre; KGM ve Türkiye Yol İş Sendikası'nın kanuna aykırı hareket ettiğini belirten Sayıştay, aynı durumun 2019 ve 2020'deki Denetim Raporları'nda KGM'nin uyarılmasına rağmen uygulamanın devam ettiğini belirtti. Başkanlık, KGM'yi üçüncü kez uyararak şunları dile getirdi: "Sonuç olarak, yukarıda yer alan açıklamalar ve kamu görevlilerinin bu konuya ilişkin mevzuatta belirlenen sorumlulukları göz önüne alındığında, İdare tarafından spor kulübü derneklerine aktarılmak üzere işçi personelin maaşlarından kaynakta kesinti yapılması uygulamasından vazgeçilmesi gerekmektedir"

SÖZLEŞME DE 'İLERİDE KURULACAK KULÜPLER' İBARESİ DE VAR

Sayıştay, TİS'e konulan 'Spor Yardımı' başlıklı maddede Kanuna'a aykırı kısmı şöyle aktardı: "Türkiye Yol-İş Sendikası ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 2021- 2023 dönemi Toplu İş Sözleşmesinin “Spor Yardımı” başlıklı 137'nci maddesinde, “Karayollarında kurulu bulunan veya ileride kurulacak olan spor kulüpleri için işçi ücretlerinden her ay TİS süresince 10 TL spor yardımı kesilir” düzenlemesi yer almaktadır."

BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ARAÇ KİRALAMADA MEVZUATA UYMADI

Samsun Karayolları Bölge Müdürlüğü, bakanlık mevzuatına uymayarak araç kiralama ihalesini yabancı menşeili taşıtlardan gerçekleştirdi. 7’nci (Samsun) Bölge Müdürlüğü, 2021'de araç kiralama hizmeti için ihale açtı. Müdürlük ihaleyi mevzuata aykırı olarak gerçekleştirildi. Sayıştay'ın 2021 Deneyim Raporu'nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın araç kiralama hizmetinde en az yüzde 50 yerlilik oranına sahip araçların kiralanması gerektiği belirterek müdürlüğün aykırı hareket ettiği bildirildi. Raporda şu ifadeler verildi: "Yapılan incelemede, 7’nci (Samsun) Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilen taşıt kiralama ihalelerinde edinilen taşıtların yerli muhteva oranının %50’nin altında olduğu tespit edilmiştir. İhalelerin teknik şartnameleri incelendiğinde, taşıtların taşıması gereken özellikler arasında yerli muhteva oranlarının %50’nin üzerinde olması gerektiği de düzenlendiğinden idarece yerli muhteva oranı belirlenen oranın altında olan taşıtların kabul edilmesi işin sözleşmesine aykırılık teşkil etmektedir. Bu itibarla, Bölge Müdürlükleri tarafından taşıt kiralamalarında yabancı menşeli taşıt kiralanmamasının anılan mevzuat ve ihale dokümanlarına uygun olarak yapılmasının sağlanması gerektiği değerlendirilmektedir." https://tele1.com.tr/sayistay-orman-yanginlarinda-yerel-yonetimlerle-yeterli-isbirligi-yapilmadi-708368/ https://tele1.com.tr/rtuk-uyeleri-aldiklari-fazla-maas-ve-harcirahlari-faizi-ile-iade-edecek-684467/
Muhabir: Aziz Turgut Altun