KESK neden Taksim’e yürümekten vazgeçti? “AKP iktidarının yaratmış olduğu saldırgan tutuma karşı bir protestoydu”

Yayın tarihi: 1 Mayıs 2024 Çarşamba 5:53 pm - Güncelleme: 1 Mayıs 2024 Çarşamba 7:11 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yasakların gölgesinde geçti. Saraçhane’de toplanan CHP heyeti, DİSK ve KESK Taksim’e yürüyemedi. KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, “Sonuna kadar en azından KESK olarak orada olduğumuzu ifade etmek isteriz” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, TELE1’de ekranlara gelen Habere Doğru programına konuk oldu.

Koçak, “Aslında yapılmış olan değerlendirme alanı terk etme değerlendirmesi olarak tanımlanıyor. Oysa ki alanı terk etme değerlendirmesi değildi. Yapılan değerlendirme Taksim’e gitme koşullarının olmadığı şartlarda 1 Mayıs kutlamasını gerçekleştirmeyeceğizdi. O alanda 1 Mayıs kutlaması yapmayacağımızı ifade eden bir değerlendirme oldu. Çünkü, 1 Mayıs alanını Taksim olarak tanımlamıştık. Biz Saraçhane’yi sadece buluşma noktası olarak tanımlamıştık. Fakat karşımıza çıkartılmış olan barikat tamamen TOMA’larla kapatılmış olan sur kapılarının olduğu bir ortamdı. Dolayısıyla orada bir direniş elbette ki sürüyordu, bu direnişin çok değerli olduğunu düşünüyorum. Fakat şöyle bir algı bizim açımızdan sıkıntılıdır; tertip komitesi, sendikalar alanın dağılması konusunda bir değerlendirme yapmadık. Bizim değerlendirmemiz protesto niteliğindeydi. AKP iktidarının yaratmış olduğu bu zorba saldırgan tutuma karşı bir protestoydu” şeklinde konuştu.

“SONUNA KADAR ORADAYDIK”

Zeynel Lüle’nin “Siz de Saraçhane’deydiniz değil mi Ayfer Hanım, ilk başta? Daha sonra da bir şekilde Taksim’e yürümeye çalışan grubun içindeydiniz. Ancak tabii ciddi bir direniş karşısında kaldınız ve bir müddet sonra, saat böyle yarım gibi galiba bu direnişi sürdürmeme kararı aldınız. Direnişi sürdürme ama yürümeme kararı aldınız değil mi?” sorusuna yanıt veren Koçak, şunları söyledi:

“Biz en azından bu şekilde bir değerlendirmemizi yaptık. Orayı terk etmedik zaten, sonuna kadar oradaydık. Oranın dağıtılması maalesef yine bu zorba yaklaşımla , maalesef gaz sıkma sonucunda gerçekleşti. Sonuna kadar da en azından KESK olarak orada olduğumuzu ifade etmek isteriz.”

“SARAÇHANE’YE ULAŞMAK DA ÖYLE KOLAY DEĞİLDİ”

Lüle’nin “Başından beri o görüşmeleri sürdüren, Vali ile görüşen bir grubun içerisinde yer alıyorsunuz. Bizzat siz kendiniz görüştünüz. Ve aldığınız sonuçlar yine olumsuzdu ama ona rağmen bu kararınızda direndiniz aslında değil mi?” sorusuna yanıt veren Koçak, şu ifadeleri kullandı:

“Evet, daha önceki değerlendirmelerimizde de söylemiştik; biz son ana kadar bu anlamda direnişi sürdüreceğiz ve ısrarımızı devam ettireceğiz demiştik. Öyle de yaptık. Hatta alanda da tekrar bir görüşme yapmaya çalıştı arkadaşlarımız. Fakat oradan da olumlu bir sonuç maalesef alamadık. Şimdi aslında bugün oraya çok açık ortaya konulan bir irade vardı. Bu şehrin emekçileri, işçileri sabahın saat 7’sinden itibaren yollara çıktılar ve birçok yol kapatılmış olmasına rağmen engelleri aşmaya çalışarak ulaştılar Saraçhane’ye. Saraçhane’ye ulaşmak da öyle kolay değildi, saatler sürdü Saraçhane’ye ulaşması bazı arkadaşlarımızın. Çünkü, gelmeye çalışmış oldukları yollar da kapanmıştı. Bir kere aslında bu tamamen kapatma, abluka 3 gün öncesinden başlayan bir süreç. Çünkü, biz Beşiktaş kolundan gelmeye planlıyorduk. Bütün çalışmalarımız bu doğrultuda yürütülmüştü. İki kol üzerinden bir yürüyüş gerçekleştirecektik Taksim’e. Ancak dün itibariyle biz Beşiktaş’a gitmekten vazgeçmek zorunda kaldık. Çünkü, Beşiktaş’a ulaşabilme şansımızın kalmadığı bir kapatmayla karşılaştık. Öyle bir abluka ki Beşiktaş’a çıkan bütün yollar kapatılmış, bütün toplu taşıma araçları kaldırılmış. Dolayısıyla hiç işçilerin, emekçilerin buluşamadığı bir şartta karşılaşma ihtimali vardı. Bu doğrultuda biz dün akşama doğru kararımızı değiştirmek ve tekrardan gözden geçirmek zorunda kaldık. Bir kere başlı başına bu bile bizim bugünkü sürecimizi etkileyen bir durum. Yani bu abluka, bu haliyle şunu çok açık gösteriyor; 31 Mart seçimlerinde işçiler, emekçiler; bu iktidara zorbalıktan ya da baskıdan yana tavırlarından vazgeçmelerini, bu siyasetin artık kabul edilmediğini ifade ettiler, tekrardan bu ülkenin normalleşmeye ihtiyacı olduğunu, normalleşmenin gelmesini talep ettiler, hukukun tekrardan gelmesini talep ettiler. Fakat demek ki bu seçimler de doğru okunmamış olacak ki bugün işçilerin, emekçilerin karşısına yine böylesi barikatlar getirilmiş oldu. Şunu ifade edelim; ben işçilerin, emekçilerin bugün bu 1 Mayıs’ı kutlamalarına engel olan bu siyasi iradeye karşı da tavrını çok açık bir şekilde koyacağını, bunun bedelini de ödeteceğini düşünüyorum açıkçası.”

kesk

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yasakların gölgesinde geçti. Saraçhane’de toplanan CHP heyeti, DİSK ve KESK Taksim’e yürüyemedi. KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, “Sonuna kadar en azından KESK olarak orada olduğumuzu ifade etmek isteriz” dedi.

İstanbul’da 1 Mayıs bilançosu! 210 kişi gözaltında

Kaynak: HABER MERKEZİ