Kerkük’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Yayın tarihi: 2 Eylül 2023 Cumartesi 8:11 pm - Güncelleme: 2 Eylül 2023 Cumartesi 8:59 pm

Irak’ta, Ortak Operasyonlar Komutanlığı karargahının KDP’ye devredilmesine karşı çıkanlar ve KDP’yi destekleyenlerin gösterilerinin ardından Kerkük’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak’ın Kerkük kentinde ordu kontrolündeki binanın Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) devredilmesine karşı protestolar sürerken, KDP destekçileri protestoculara karşı eylem yaptı. Yaşananların ardından Kerkük’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Nuri olaylarda 1 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de yaralandığını açıkladı. Irak Başbakanı Sudani, geniş operasyonlar başlatılması ve güvenlik güçleri dışında kimsenin silah taşımasına izin verilmemesi talimatı verdi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin talimatıyla, Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı karargahının boşaltılarak KDP’ye devredilmesi hazırlıkları protesto eden Türkmen ve Araplar, 25 Ağustos günü Şorava bölgesinde bulunan karargah önünde toplandı.

Daha önce 2014-2017 yıllarında KDP’ye ait olan karargahın önünde barikat kuran göstericiler, çadırlar kurarak Kerkük-Erbil otoyolunu da trafiğe kapattı. O günden beri eylemler devam ediyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, bugün açıklama yapan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, merkezi hükümete bağlı güçlerin 16 Ekim 2017’de kente girmesinden sonra Ortak Operasyonlar Komutanlığı olarak kullanılan binanın Kerkük’ün “istikrarı, güvenliği ve huzurunun sembolü” olduğunu söyledi.

Turan, “Kerkük’teki Ortak Operasyonlar Komutanlığı binası Petrol Bakanlığına ait. Hiçbir partinin orayı siyasi faaliyeti için kullanmasını istemiyoruz. Türkmenler olarak bu sembol binanın siyasi amaçlı kullanılmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.

İKİ GRUP YAKLAŞINDA POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) destekçisi bir grup da bugün, binanın KDP’ye teslim edilmesine karşı çıkanların kapattığı Erbil-Kerkük kara yolunun açılması talebiyle gösteri düzenledi.

Kerkük’te Kürtlerin yoğun yaşadığı Rahimava bölgesinde toplanan göstericiler, lastik yakarak bazı yolları kapattı. Protestocular, 2017 yılına kadar KDP tarafından kullanılan binanın tekrar partiye teslim edilmesine karşı çıkanlarca kapatılan Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Ordunun kullandığı binanın KDP’ye verilmesi gerektiğini savunan göstericilerin, karargah önündeki eylem alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri havaya ateş açtı. Olay yerinden dumanlar yükselirken, ambulansların da bölgeye sevk edildiği görüldü.

Kerkük polisi, kentte yaşanan protestolardan dolayı şehir sakinlerine evlerine dönmesi çağrısı yaparak, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

BAŞBAKAN SUDANİ OPERASYON TALİMATI VERDİ

Irak Başbakanı Sudani, Kerkük’te sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ve olay çıkaranlara karşı güvenlik güçlerinin operasyon başlatması talimatı verdi.

Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Sözcüsü Yahya Resul’ün yaptığı yazılı açıklamaya göre, Başbakan Sudani, Kerkük’te yaşanan protestolara karşı sokağa çıkma yasağının ilan edilmesini istedi.

Güvenlik güçlerinin kentte güvenlik ve istikrarı sağlamaya ve yasaları uygulamaya çağıran Sudani, şehirde olayların yaşandığı bölgelerde de geniş güvenlik operasyonlarının başlatılması ve oralarda titiz aramaların yapılması talimatını verdi.

Sudani’nin Kerkük’ün güvenliğini bozmaya çalışanların hangi taraftan olursa olsun gözaltına alınmasını istediğini aktaran Resul, Başbakan’ın kentte güvenlik güçleri dışında hiç kimsenin silah taşımasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamaya göre, Kerkük’teki siyasi ve toplumsal gruplara da seslenen Sudani, “kentte olası bir fitnenin engellenmesi ve Kerkük’ün güvenlik ve istikrarının muhafaza edilmesi için siyasi grupları, üzerlerine düşen rolü üstlenmeye” çağırdı.

Anadolu Ajansı’nın açıklama yapan Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Nuri ise kentte yaşanan olaylarda 1 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de yaralandığını söyledi.