Kepenk kapatan tekel esnafı TELE1’e konuştu: Dayanacak gücümüz kalmadı

Yayın tarihi: 4 Ocak 2022 Salı 7:29 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2022 Salı 11:03 pm

Sigara ve alkole gelen yüzde 47 oranında zam kararının ardından kepenk indiren tekel esnafı dükkanlarını günden güne kapatmaya devam ediyor. Sokağa inen TELE1 ekibi ise mikrofonu dert yanan tekel esnafına uzattı.

Elektrikten arpaya kadar birçok zorunlu tüketim ürünlerine gelen zam yoksul vatandaşın cebendeki sigarayı da vurdu. Vatandaşlar ‘müjde’ ile verilen kur korumalı mevduat ve doların gerilemesi ile fiyatların etikete yansımasını beklerken, zam üstüne zam gelmesiyle neye uğradığını şaşırdı. Son gelen sigara zammıyla birlikte en düşük sigara için bile cebinden 20 lira çıkaracak olan vatandaş isyan etti. Gelen zamlarla birlikte kar oranında ve tedarikte düşüklük yaşayan esnaf ise bu isyana ortak olarak kepenkleri indirdi. Türkiye’nin birçok noktasında zam haberiyle birlikte kepenk indiren esnaf TELE1 muhabirine dert yandı.

Kepenk kapatan bir esnaf “Tekel bayiler uzun süredir sıkıntı yaşıyordu. ÖTV zammı sonrası özellikle iki günde yapılan fahiş zamlar, yılbaşı öncesi ürün bulamamamız ve yılbaşında sattığımız ürünü yerine koyamamamız bizim için oldukça sıkıntı oldu. Mevutta zaten geçirdiğimiz bir pandemi sürecinde o kötü günlerden sonra bizim için sıkıntı daha da büyüdü. Sattığımız ürünü hiçbir şekilde aynı fiyatla yerine koyamıyoruz. Alkol ve tütün ürünlerine karşı büyük bir tepki var ve bununla ilgili olarak ellerinden geleni yapıyorlar. ‘Ne kadar daha yükseltebilir, tekel esnafını bitirebiliriz’ diye bir çaba söz konusu. Biz zaten zorlanıyoruz, elimizdeki ürünleri satıp mevcut stoğumuzdan olmak istemiyoruz. Bu nedenle Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği olarak aldığımız bir kararla tekel bayileri açmama kararı aldık” dedi.

“TÜKETİCİYLE KARŞI KARŞIYA GELMEK ZORUNDA KALDIK”

Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş ” Bizlere ürün tedariği yapan firmalar ürünleri kısıtlayarak bizleri zor durumda bırakmıştır. Bizler tüketiciyle karşı karşıya gelmek zorunda kaldık. Bizlere henüz liste fiyatları gelmedi, liste fiyatları gelmediğinden ürünleri son tüketiciye zamlı olarak satmak ‘ticari etik ahlakı’na uymadığından dolayı kapatmak zorunda kaldık.” dedi.