Kentsel dönüşümde yeni dönem! Yıkım tebligatı yapılmayacak

Yayın tarihi: 24 Haziran 2024 Pazartesi 8:39 pm - Güncelleme: 25 Haziran 2024 Salı 1:37 am

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor. Artık yıkım kararı yüzde 51 oy çokluğuyla alınan binalar için tebligat yapılmayacak.

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor.

Deprem riskine karşı dönüşümün hızlanması ve riskli binaların yenilenmesi için yasal zemini güçlendirilen kentsel dönüşüm kanunu sonrasında uygulama yönetmeliği yayımlandı.

T24’te yer alan habere göre yıkılmasına yüzde 51 çoğunlukla karar verilen bina için toplantı şartı kaldırıldı. Buna göre, kararlar binanın asılı olduğu yerde 15 gün süreyle ilan edilecek ve e-devlet üzerinden de bildirim yapılacak. Bu süreç içinde yapılmayan itirazlar geçersiz sayılacak.

90 GÜNDE ŞARTI

Tahliye süreleri de yeniden düzenlendi. Artık riskli bina kararının asıldığı tarihten itibaren en fazla 90 gün içinde tahliye işlemlerinin tamamlanması gerekecek. Önceki sürelerde olduğu gibi uzun süreli ikamet adresine tebligat yapılması zorunluluğu da kaldırıldı. Tebligatlar e-devlet ve muhtarlık üzerinden yapılacak, bu da hak sahiplerinin düzenli olarak bu platformları kontrol etmelerini gerektirecek.

E-DEVLET VE MUHTARLIK GİBİ PLATFORMLARDAN TAKİP ETMEK GEREKİYOR

Hukukçular yüzde 51’in dışında kalan ve toplantı şartı kaldırılan maliklere yönelik “Şayet şehir dışındaysa, binaya asılan bildirimi göremez. O nedenle en az 10 günde bir e-Devlet’e girerek bildirimlerini kontrol etmeli. e-Devlet’e bakmayan bina yıkılsa da göremez” uyarısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ