Kemal Sunal’ın ‘Salako’, ‘Davaro’ gibi filmlerindeki bazı mağara sahnelerinin çekildiği Çatalca’daki İnceğiz Mağaraları'nın duvarlarına sprey boyayla zarar verildi.

Çatalca'da bulunan ve tarihi M.Ö. 5500 yılına kadar dayanan İnceğiz Mağaraları'nın duvarlarına sprey boyayla zarar verildi. Güvenlik görevlisinin olmadığı iddia edilen mağara çevresinde giriş çıkışların kontrol edilmediği öne sürüldü. Mağaranın duvarlarındaki sprey boyayla yazılan yazıların gün geçtikçe arttığı ifade edildi. Kazınan duvarlara isimlerin yazıldığı görülürken, geceleri ise ateş yakıldığı duvarlardaki izlerden anlaşılabiliyor. Mağaraları ziyarete gelen vatandaşlar ise duruma tepki göstererek bu duruma son verilmesini istiyor. Tarihi mağara Yeşilçam’da birçok filme de konu olmuştu. Kemal Sunal’ın ‘Salako’, ‘Davaro’ gibi filmlerindeki bazı mağara sahneleri bu mağaralarda çekilmişti.

Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip İnceğiz Mağaraları'na gün geçtikçe tahribat artıyor.

TARİHİ M.Ö. 5500’LERE DAYANIYOR

Çatalca İnceğiz ve çevresindeki doğal oyuklarda ilk yerleşim tarih öncesi çağlarda (M.Ö 5500) başladı. Mağaralarının doğal oyuklar dışında insan eliyle oyularak genişletilmesine MÖ 1200’lü yıllarda başlandığı biliniyor. Mağara M.S. 4. yüzyıldan itibaren manastır olarak kullanıldı. 11-12. yüzyıllarda en faal dönemini yaşayan manastırın kat sayısı arttı. Üç bölümden oluşan mağara manastır topluluğunun en görkemlisinin, 1. grup olanı olduğu kaydedildi. Kalker bloğunun içine 4 katlı olarak oyulurken, üst katlara kayalara oyulmuş merdivenlerle çıkılmaktadır. İçerisinde bir kilise, kaya içine oyulmuş mezar yerleri ve vaftiz teknesi olarak kullanıldığı düşünülen bir çukur bulunmaktadır. İnceğiz Mağaraları ve Maltepe Nekropol Alanı’ndan çıkarılan tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

https://tele1.com.tr/imamoglu-kemal-sunal-muzesini-acti-kemal-sunal-da-iyi-adam-ben-de-iyi-adam-1028151/
Kaynak: İHA