Kemal Özkiraz: İyi Parti her türlü kaybeder

Yayın tarihi: 3 Mart 2023 Cuma 3:01 pm - Güncelleme: 3 Mart 2023 Cuma 3:01 pm

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, TELE1 ekranlarında İYİ Parti için olası senaryoları değerlendirdi. Özkiraz, İYİ Parti’nin masadan kalkmasının mantıklı olmadığını söyledi.

TELE1’de Ülkü Çoban’ın sunduğu Gün Ortası’na konuşan Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, İYİ Parti’nin masadan kalkarak kendi adayını çıkartması durumundaki ihtimalleri sıraladı. Özkiraz, ” ‘Biz aday çıkartıyoruz. İttifakta yokuz’ dediklerinde de milletvekilliği seçimlerinde de diğer partiler İYİ Parti’ye ‘milletvekilliğinde de ayrı gir’ diyeceklerdir.” dedi.

Özkiraz’ın değerlendirmeleri şöyle:

Son noktada Meral Akşener’in kurmaylarını Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ikna etmeye çalışacağını düşünüyorum. Akşener’e ‘Kılıçdaroğlu’nun adaylığına tamam deme’ diyenler büyük ihtimalle kendi adaylarını çıkarmayı öneriyorlar. Belli ki Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun karşısında aday olarak girmeyecekler. Geriye Akşener kalıyor. O da feragat ettiğini söylemişti. Geçtiğimiz seçimde de partisinin altında bir oy aldı. Gelecek seçimlerde de herkesin anlaştığı adayın karşısına çıkarsa daha da düşük oy alacak. ‘Biz aday çıkartıyoruz. İttifakta yokuz’ dediklerinde de milletvekilliği seçimlerinde de diğer partiler İYİ Parti’ye ‘milletvekilliğinde de ayrı gir’ diyeceklerdir.

Üçlü adaylık olduğunda ya bu seçim kaybedilir, faturası İYİ Parti’ye çıkar. İki seçim ikinci tura kalır. İnsanlar ikinci tura kalacağını hissettiği için yine Millet İttifakı’nın adayına yüklenir. İYİ Parti’nin adayı çok düşük oy alır. ‘İkinci turda oy vereceğiniz adayı neden birinci turda kabul etmediniz’ tartışması başlayabilir. Üçüncü seçenek ise Millet İttifakı’nın adayı birinci turda kazanabilir. Özellikle HDP ve ittifak dışı diğer partilerin desteğiyle. Böyle olduğunda da önümüzdeki olası iktidarda kendi gücünü kırmış olur. Dolayısıyla İYİ Parti için masadan kalkmak mantıklı bir seçenek değil. Üç seçenek de İYİ Parti’ye kazandırmıyor.

Kulis: Akşener masadan ayrılacak