Kemal Kurkut davasında sanık polis hakkında beraat kararı

Yayın tarihi: 17 Kasım 2020 Salı 1:18 pm - Güncelleme: 17 Kasım 2020 Salı 3:18 pm

Diyarbakır’da 2017 yılı Nevruz’unda polisin açtığı ateş sonucu üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne ilişkin polis memuru Y.Ş.’nin yargılandığı davada sanık polis hakkında beraat kararı verildi.

Diyarbakır’da 2017 yılı Nevruz’unda polisin açtığı ateş sonucu üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne ilişkin polis memuru Y.Ş.’nin yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Kurkut’un annesi Sican Kurkut, ağabeyi Cihan Kurkut, avukatları, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Nuran İmir, Hişyar Özsoy ve Filiz Kurtalan katıldı. Duruşmada tutuksuz yargılanan sanık polis Y.Ş.’de hazır bulundu.

‘TAKSİRLE ÖLDÜRME’ SUÇUNDAN CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

Sanık polis Y.Ş, daha önce “olası kastla öldürmek” suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyordu. Ancak 16 Haziran’da görülen duruşmada savcı, ‘kasten öldürme’ suç vasfını, ‘bilinçli taksirle öldürmek’ olarak değiştirerek, sanık hakkında 2 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle mütalaa vermişti. Bu gün görülen duruşmada savcı önceki mütalaasını tekrarlayarak, sanık polisin ‘taksirle öldürme’ suçundan cezalandırılmasını istedi. Kurkut ailesinin avukatları itiraz etti.

ÇELEBİ: DELİLLER TOPLANMADI

Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’in haberine göre, avukat Serdar Çelebi savcının mütalaasına katılmadıklarını söyledi. Yargılama boyunca böyle bir mütalaa ile karşı karşıya kalmaktan kaygı duyduklarını ifade eden Çelebi mahkeme heyetine yönelik, Kemal Kurkut’un vurulma anına ilişkin konuştu. Gazetecinin bu olayı fotoğraflamamış olsaydı n olayın çok farklı gelişeceğini ifade eden Çelebi, “Gazeteci bu olayı fotoğraflamasaydı bu duruşmayı, yargılamayı konuşmayacaktık. Roboski Olayı ortada… Olay yerinde. En az 24 polis var ve hepsi ateş açıyor. Neredeyse hiç bir polisin elinde atış atığına rastlanmadı. Deliller toplanmadı. Kaç araç vardı, kaçında kamera vardı bunlar toplanmadı. Soruşturma TEM Şube tarafından yapıldı” dedi.

“SANIK ‘KASTEN ÖLDÜRME’ SUÇUNDAN CAZALANDIRILMALI”

Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan bir raporda sanığın direk ateş açtığına ilişkin tespitin bulunduğunu hatırlatan Çelebi, savcının vermiş olduğu mütalaa doğrultasında verilebilecek herhangi bir kararın cezasızlık devamı niteliğinde olacağı uyarısında bulundu. Çelebi, sanığın kasten öldürmeden cezalandırılması ve tutuklanmasını istedi.

POLİS HAKKINDA BERAAT KARARI VERİLDİ

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, sanık polis hakkında beraat, ayrıca olay anında bulunan diğer polislerin tespiti için suç duyurusunda bulunması yönünde karar verdi.