Kılıçdaroğlu ve Yavaş afet bölgesinde! “Esnaf son derece sıkıntılı pozitif ayrımcılık uygulanmalı”

Yayın tarihi: 10 Mart 2023 Cuma 12:05 pm - Güncelleme: 10 Mart 2023 Cuma 12:24 pm

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ABB Başkanı Mansur Yavaş ve CHP heyeti ile birlikte Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinde yıkımın yaşandığı Malatya’ya gitti. Burada incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu, afet bölgesindeki sorunları dile getirdi.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte deprem felaketinden etkilenen Malatya’ya gitti.

Burada depremzedelerle ve iş insanlarıyla görüşen Kılıçdaroğlu, afet bölgesinde yaşanan sorunları dile getirdi. İktidara çağrı yapan Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Allah nasip ederse kazandığımızda görecekler. Bu bölgede en azından belli bir süre işçilerin ücretlerinden vergi alınmaması gerektiğini de ifade ettim. Buradan iktidara çağrı yapmak da benim görevim. Biz bunu yapmayı taahüd ediyoruz ama lütfedip kendileri daha erken yaparlarsa bundan da memnun oluruz” dedi.

“POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMASI GEREKİYOR”

Görüşmelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Birinci temel sorun, fabrikalarda çalışan işçilerin ve kalifiye elemanların Malatya’dan büyük ölçüde ayrılmış olmaları. Bir an önce dönmeleri gerekiyor. Kendi düşüncelerimi de aktardım saygıdeğer iş insanlarına. Vergi açısından pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Malatya dışına çıkan, deprem bölgesinin dışına çıkan kalifiye işçilerin dönmesi için vergi avantajının sağlanması lazım. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile KOSGEB’in özel bir çalışma yapmasında büyük yarar var. Çünkü iş insanlarının fabrikalarını çalıştırıp, üretim yapmaları gerekiyor. İhracat yapıp milli gelirin artışına katkı vermeleri gerekiyor. Böyle bir endişe var. Bunu burdan dillendiriyorum.”

Kemal Kılıçdaroğlu ‘Hakkınızı helal edin’ diyerek kürsüye veda etti

“İŞÇİLERİN ÜCRETLERİNDEN VERGİ ALINMAYACAK”

“Kendilerine de söz verdim. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Allah nasip ederse kazandığımızda görecekler. Bu bölgede en azından belli bir süre işçilerin ücretlerinden vergi alınmaması gerektiğini de ifade ettim. Buradan iktidara çağrı yapmak da benim görevim. Biz bunu yapmayı taahüd ediyoruz ama lütfedip kendileri daha erken yaparlarsa bundan da memnun oluruz.”

“SOSYAL DEVLET GÖREVİNİ ŞİMDİ YAPMAYACAKSA NE ZAMAN YAPACAK”

“İkinci önemli konu da depremde yıkılan evler var. Kırsal kesimde ciddi sorunlar var. Elde kalan bazı ürünler var. Süt üreticileri, ‘sütümüzü satamıyoruz, alıcı bulamıyoruz’ diye sitem etti. Et ve Süt Kurumu yetkililerine de çağrı yapıyoruz. Toprak Mahsülleri Ofisine çağrı yapıyoruz. Kayısı satın alsınlar. Et ve Süt Kurumu, üreticilerin elindeki sütleri satın alsın. Sosyal devlet sosyal devletliğini şimdi yapmayacaksa ne zaman yapacak. Yaraların bir an önce sarılması lazım.”

“ÇADIR VE KONTEYNER ÜRETİCİLERİ BİZE ULAŞSIN”

“Çadır ve konteyner sıkıntıları var dile getirildi. Kendilerine ve iş dünyasına da ifade ettim. Buradan da ifade ediyorum. Kim konteyner ve çadır üretiyor ve ‘biz müşteri bulamıyoruz’ diyorsa bize haber versinler. Büyükşehir belediye başkanlarımıza ve bana haber versinler. Biz konteyner ve çadırları alıp deprem bölgesine getireceğiz.”

“ESNAF SON DERECE SIKINTILI BİR POZİSYONDA”

“Esnaf da son derece sıkıntılı bir pozisyonda, sorunlarının çözülmesi lazım. Onların bankalardan Esnaf Kefalet Kooperatifi’nden aldığı krediler var. En azından bu kredilerin ötelenmesi ve silinmesinden yanayız. Faizlerin silinmesi gerekiyor. Onun da biraz rahatlaması gerekiyor.”