Kılıçdaroğlu depremzedelere seslendi: Tek kuruş almadan anahtarlarını teslim edeceğiz

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2023 Cumartesi 4:32 pm - Güncelleme: 6 Mayıs 2023 Cumartesi 4:49 pm

Milllet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Depremzedelerimizin evlerini, iş yerlerini yeniden inşa edeceğiz ve tek kuruş almadan anahtarını teslim edeceğiz” dedi.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere seslenen bir video yayınladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde felaketi afete dönüştürenin AKP politikaları olduğunu belirttikten sonra iktidar çevrelerinden söylenen CHP iktidarında temeli atılan konutların yapımının durdurulacağı yönündeki sözlere de inanılmaması gerektiğini söyledi. Deprem konutlarını yapmanın Anayasa’nın Devlet’e verdiği bir görev olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Sevgili halkım, bugün depremzedelere seslenmek istiyorum. Kahramanmaraş merkezli depremlerde afeti felakete dönüştüren Saray’ım simsar ve aracı düzeninin yarattığı ihmaller zinciridir. Bunu unutmayın. Bu yüzden ailesini, akrabalarını, sevdiklerini kaybeden on binlerce vatandaşa söyleyeceklerim var. Sakın ola CHP gelirse temeli atılan konutlar yapılmaz diyenlere inanmayın. Yalan söylüyorlar açıkça yalan. Yahu yapmak zorundayız zaten. Anayasa emrediyor. Onlar anayasa filan tanımazlar ama biz Devlet’i kuran partiyiz. Bizde Anayasa’ya uyulur. Ben Anayasa’nın üstünlüğüne her zaman inandım ve her zaman Anayasa’ya bağlıyım. Anayasa’nın Devlet’e verdiği görevi vazife sayarım. Siz asıl bir yılda deprem bölgesindeki konutları yapacağız diyen Saray’a inanmayın. Onlar bunu daha önce de söylediler. Bir yılda konut sözü verdikleri Adıyaman Samsat’ta, Van’da yıllardır konut bekleyen konteynırlarda yaşayan insanlarımız var. Şimdi yine deprem bölgesinde gelişigüzel attıkları temellerle depremzedelerin parasını kendi çetelerine, çantacılarına, ihalecilerine transfer etmeye çalışıyorlar. Ama siz hiç endişe etmeyin. Anayasa gereği Devlet, evi yıkılan vatandaşını 20 yıl borca bağlayamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, evi başına yıkılan vatandaşına ücretsiz konut sağlamak zorundadır ve de çok şükür bu güçtedir. Çok net söylüyorum: Bu Devlet’in depremzedeye konut borcu var. Bu borcu biz ödeyeceğiz.”

“BÜTÜN MALZEMELER BÖLGEDE ÜRETİLECEK”

Kemal Kılıçdaroğlu, depremde yıkılan konut ve işyerlerinin yapımı için bölgede fabrika kuracaklarını ve bölgede üretilen malzemelerle bu binaların yapılacağını söyledi. Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Depremzedelerimizin evlerini, iş yerlerini yeniden inşa edeceğiz ve tek kuruş almadan anahtarını teslim edeceğiz. Ondan sonra da devlet olarak depremzedelerimizle oturup helalleşeceğiz. Bu kadarla da kalmayacağız. Yeni inşa edilecek konutlarda kullanılacak tüm malzemeler çimentosu da, parkesi de, kapısı da, bacası da bölgede üretilecek. Bunun için yeni fabrikalar kurulacak. Bu yatırımlar için özel teşvikler vereceğiz. Bu fabrikalar daha sonra aynı şekilde istihdama ve üretime devam edecek. İhracat yapacaklar. Sözün özü az öne de söyledim: Siz Saray’ın yalanlarına da iftiralarına da inanmayın lütfen. Siz de cesur olun ve bunların yalanlarını reddedin. Elinizin tersiyle bu yalancıları itin.”