Kediye işkence davasında hakim: Hayvan sevgisini tartışacak değilim!

Yayın tarihi: 8 Mart 2019 Cuma 4:31 pm - Güncelleme: 8 Mart 2019 Cuma 4:31 pm

2 Eylül 2017 günü, Beyoğlu’nun Tomtom Mahallesi’nde, sokakta yakaladığı kediyi önce kucağına alarak seven, ardından da işkence ederek öldüren T.K.’nin (38) yargılanmasına bugün İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Sanık T.K. duruşmaya katılmazken duruşmayı çok sayıda avukat ve hayvan hakları aktivisti takip etti.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nin yaptığı suç duyurusu sonucunda, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olay tarihinden 7 ay sonra, kediyi yerden yere vurarak ve bıçaklayarak öldüren T.K.’yi yakalamıştı. Sanık T.K. hakkında “mala zarar” suçundan iddianame hazırlanmış ve iddianamenin kabulü ile dava süreci başlamıştı. İlk duruşması bugün görülen davada, sanık T.K.’nin duruşmada olmadığı ve mahkemece düzenlenen yakalama emri kapsamında daha önce savunmasının alındığı belirtildi.

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARININ DAVAYA KATILMA TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Duruşmada İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden yedi avukat ve yasalar nezdinde kedinin “sahibi” olan veteriner hekim müştekinin vekili ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) temsilcileri hazır bulundu. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, davaya katılma talebinde bulundu. Ancak mahkeme, hem İstanbul Barosu’nun hem de Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin davaya katılma taleplerini “doğrudan suçtan zarar görmedikleri” gerekçesi ile reddetti.

Duruşmada “müşteki” sıfatı ile hazır bulunan İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden Av. Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu söz alarak, “Olay kamera görüntülerinde görülmektedir. Sanık, suç işleme kastı ve sahte kimlik ile dolaşan bir kişidir. Vahşice işlenen bu cinayet sebebi ile sanığın en üst hadden cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

SANIĞIN TUTUKLANMASI TALEBİ DE REDDEDİLDİ

Müşteki vekili Av. Nahide Esra Danışman ise sanık T.K.’nin daha önceden “cinsel saldırı” suçundan yargılandığını belirterek “Sanığın başka suç kayıtları da vardır, tutuklanmasına karar verilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Müşteki vekilinin tutuklama talebi de mahkeme hâkimi tarafından reddedildi.

‘DAVAYA KATILMA TALEBİMİZİN REDDİNE İTİRAZ EDECEĞİZ’

Bugün görülen duruşmada mahkemeye sundukları davaya katılma talepleri reddedilen Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden Burak Özgüner ise mahkemenin bu kararına reddedeceklerini belirterek “Hâkim, davaya katılım talebimizin gerekçesi hakkında tek bir cümle dahi etmemize izin vermeden bu talebimizi reddetti. Mahkemenin davaya katılma talebimizin ret kararına ağır ceza mahkemesine 7 gün içinde itiraz edeceğiz. Davaya neden katılmak istediğimizin gerekçelerini ve emsal teşkil edebilecek farklı mahkeme kararlarını içeren beş sayfalık dilekçe ile açıkladık, zaten duruşma on dakika sürdü”

‘HAYVANLAR MAL DEĞİL; HİSLERİ, DUYGULARI, HAKLARI OLAN BİREYLERDİR’

“Hayvan hakları ihlâlleri ile ilgili davalar için, ceza hukuku sistemimizde ‘suçtan zarar görme’ kavramı geniş ve uluslararası mevzuatın gerektirdiği gibi yorumlanmadığı sürece sokakta her türlü şiddete maruz bırakılan hayvanlar iyice kimsesiz kalmaya devam edecek. Hayvanlar mal değil; hisleri, duyguları, hakları olan bireylerdir. Bu anlayış, ulusal mevzuatımıza yerleşmediği sürece hayvan haklarının hukukî olarak savunabilmemiz de imkânsız hâle geliyor” açıklamasında bulundu.

HÂKİM: BURADA HAYVAN SEVGİSİ TARTIŞACAK DEĞİLİM

Katılma taleplerinin reddedilmesi üzerine söz alan avukatlar, sanığın savunmasız bir canlıya uyguladığı vahşetin tüm toplumu ilgilendirdiğini ve katılma taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini belirtmesi üzerine, hâkimin “Araştırdım, katılma talepleriniz hukuka uygun değil, suçtan zarar gören değilsiniz. Kedinin sahibi var. Burada hayvan sevgisi tartışacak değilim” demesi dikkat çekti.

Duruşmada hazır bulunan avukat ve dernek temsilcilerinin tüm talepleri reddedilerek dava ertelendi.