Kedilerin zihin dünyası bilim insanları tarafından araştırma konusu oldu

Yayın tarihi: 6 Ocak 2022 Perşembe 1:00 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2022 Çarşamba 8:04 pm

Hepimizin çok sevimli bulduğu kedilerin zihin dünyası bilim insanları tarafından araştırılıyor. Onların zihin güçleri hepimizi şaşırtmaya yetiyor.

Kediler aslında kendi kafalarında bir haritalandırma sistemine sahip. En azından bilim insanları böyle bir sonuca ulaştı. Yani siz başka bir yere gitseniz bile kediler sizi zihin haritasından takip edebiliyor.

Kyodo Üniversitesi bünyesinde yapılan çalışmalar ile birlikte kedilerin sahiplerini gözleriyle takip edemediği durumlarda onları kulakları ile gözlemlediği ortaya çıktı. Mesela kediler bazen bir kulakları eğik şekilde dolaşabiliyor. Bu durumda zihin haritalarında sahiplerini takip ettiklerini söyleyebiliriz.

kedilerin zihin dünyası

Yapılan bu araştırmada evde ve kafeste gözlemlenen denek kedilere hoparlör yardımıyla sahiplerinin sesi dinletildi. Bu hoparlörler kedilerin göremeyeceği yerlere eklendi. Ortaya çıkan seslere kediler kulak ve baş hareketleri ile tepki vermeye çalıştı.

 

Normal şartlarda bu tür seslere evcil hayvanlar pek tepki vermez. Ancak kediler sahiplerinin tam olarak nerede olduklarını zihinlerinde harita ile bulabiliyor. Gözlemlere dayanan bu araştırmalar önemli bir gerçeği daha ortaya çıkarmış oldu. Normalde kedilerin sahiplerine karşı biraz umursamaz olduğu düşünülüyor.

Kedi veya köpek besliyorsanız bilim insanlarının bir uyarısı var

Kedilerin zihin dünyası incelendiğinde aslında durumun böyle olmadığı görülüyor. Sahiplerine karşı köpek dostlarımız kadar ilgili oldukları ortaya çıkmış oldu. Belki de bu ilgilerini göstermek istemiyorlar.