KDHC, ‘ABD’ iddialarını doğruları

Yayın tarihi: 19 Mart 2021 Cuma 8:09 am - Güncelleme: 19 Mart 2021 Cuma 8:09 am

Amerika’nın  Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile iletişime geçme çabalarının Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti tarafından reddedildiği iddiaları doğrulandı.

 

Üst düzey KDHC’li bir diplomat, ABD’nin iletişime geçmeye çalıştığını iddialarını doğruladı. Yetkili, ABD’nin girişimlerini ‘ucuz numara’ olarak tanımladı ve Washington düşmanca tavırları bırakmadığı sürece çağrısının yanıtlanmayacağını söyledi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı yardımcısı Choe Son Hui, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin dış ilişkileri, ABD yönetiminin yaklaşımı ve ABD’nin görüşme talebini reddettiklerine ilişkin bir açıklama yayınladı.

Açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Güney Kore’ye ziyareti sırasında yapıldı.

Choe, ABD’nin üçüncü bir ülke üzerinden olanlar dahil, çeşitli yollardan e-postalar ve telefon mesajları göndererek temasa geçmeye çalıştığını belirtti.

“UCUZ NUMARA”

Temas girişimlerini ‘ucuz numara’ olarak nitelendiren Choe, ABD’nin kamuoyunun gözünde zaman kazanmak istediğini söyledi.

KDHC’li  Choe, “ABD’de yeni yönetimin göreve başlamasından bu yana duyulan tek şey, ‘Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nden gelen tehdit’ şeklindeki teori ve ‘nükleer silahlardan tamamen arınma’ yönündeki temelsiz söylemler” ifadelerini kullandı.

ABD’nin düşmanca tavırları sürdüğü sürece Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile iletişimin mümkün olmadığını dile getirdi.

BEYAZ SARAY “YANIT ALAMADIK” DEMİŞTİ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti yönetimi ile iletişime geçmeye çalıştıklarına iddiaları doğrulamış, karşı taraftan henüz bir yanıt alamadıklarını belirtmişti.

Hafta sonu ülke basınında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile ilgili çıkan haberlerin sorulması üzerine Psaki, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile iletişime geçmeye çalıştığımız haberlerini teyit edebilirim. Birçok kanalı bunun için kullandık.” demişti.