Kazdağları’nda madencilik şirketinin izinleri iptal edildi mi?

Yayın tarihi: 18 Ocak 2021 Pazartesi 5:57 pm - Güncelleme: 18 Ocak 2021 Pazartesi 5:57 pm

Kazdağları’nda Kanadalı şirket Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik’in izinlerin iptal edildiği ileri sürüldü. Kazdağları Dayanışması, Çanakkale Valiliği ve Orman Genel Müdürlüğü’nü detaylı açıklamaya davet ederek, “Doğu Biga Madencilik A.Ş.’nin ruhsat hukuku ne aşamadadır? “ diye sordu.

Kazdağları’nda Kanadalı şirket Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik’in madencilik izinleriyle ilgili CİMER’e başvura yapan Pınar Bilir Akkuş, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün verdiği yanıtta “Doğu Biga Madencilik San.Tic.A.Ş. adına verilmiş izinler 27 Ekim 2020 tarihinde geri alınmış olup, izin iptalleri yapılmıştır. Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı doğrultusunda maden sahalarının rehabilite çalışmalarına devam edilmektedir” denildiğini duyurdu.

Kazdağları Dayanışması Bilir’e gelen yanıtı yaptığı yazılı açıklamayla duyururken, Çanakkale Valiliği ve Orman Genel Müdürlüğünün kamuoyunu detaylı bilgilendirmesini istedi. Açıklamada maden şirketinin Orman Müdürlüğü’nün verdiği yanıtın tersi yönünde hareket ettiği ifade edilerek, “CİMER yanıtı üzerine mevcut durumu ve rehabilitasyon çalışmalarını yerinde görmek amacıyla 18 Ocak 2021 tarihinde proje alanına gidildiğinde, şirketin güvenlik görevlileri ile, işçilerle ve bazı araçlarla karşılaşılmış, her hangi bir rehabilitasyon çalışmasının olmadığı ve alanın yine tel örgülerle çevrili olduğu görülmüştür. Dönüşte kolluk kuvveti ile karşılaşılmış, GBT sorgulamasına maruz kalınmıştır. Bu durum üzerine tutanak tutulmuş ve suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Açıklamada şu sorulara yanıt istendi:

1. Doğu Biga Madencilik A.Ş.’nin ruhsat hukuku ne aşamadadır?

2. Söz konusu alan maden alanı olmaktan tamamen çıkartılmış mıdır? Yeniden ihale edilme olasılığı var mıdır?

3. Şirket ile Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü arasında yapılan protokolün içeriği nedir?

4. Şirketin ilgili Bakanlıklara sunduğu herhangi bir rehabilitasyon planı var mıdır? Bu amaçla firmaya herhangi bir süre verilmiş midir? Rehabilitasyon işlemi hangi kurumlarca izlenecek ve denetlenecektir?

5. Şirket alandan tam anlamı ile ne zaman tahliye edilecektir?