Kazdağları’nda maden talanının ardından RES işgali

Yayın tarihi: 19 Eylül 2020 Cumartesi 11:34 pm - Güncelleme: 19 Eylül 2020 Cumartesi 11:57 pm

Maden talanlarıyla gündem olan Kazdağları şimdi de Rüzgar Enerji Santralleri işgaliyle karşı karşıya. Bölgeye yapılmak istenen 70 RES’e karşı açılan yürütmeyi durdurma davası kapsamında gerçekleştirilen keşfe çevre örgütleri ve köylüler de katıldı. Kazdağlarını savunmak için bölgeye gelenler “Havama, suyuma, toprağıma dokunma.” dedi.

Türkiye’nin en önemli oksijen deposu Kazdağları maden talanlarından sonra şimdi de Rüzgar Enerji Santralleri (RES) ile tam anlamıyla yok edilmeye çalışılıyor.

Polat İnşaat ve iki yabancı ortağı tarafından Kazdağları’nın en önemli zivelerinden Eybek bölgesinde yapılması planlanan 70 adet RES’e karşı Ege ve Marmara Çevresi Belediyeler Birliği, Kazdağları Koruma Derneği, Çamcı, Hacıhasanlar ve Yaşyer köy muhtarları ve köylüler tarafından yürütmenin durdurulması için Balıkesir Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Açılan dava nedeniyle mahkeme başkanı ve 7 mühendisten oluşan bilirkişilerin Eybek bölgesinde keşif yaptı. Keşfe katılan çevre örgütleri, köy muhtarları ve köylüler “Dağımızın, ormanımızın, suyumuzun yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

“PROJE DURDURULMALI”

Yürütmeyi durdurmak için belediyeler adına dava açanlardan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan “Milli Parka 1 km, köylerimize 2-3 km mesafede planlanan bu proje, Milli Park ilan edilerek korunması amaçlanan değerlere ciddi ve geri dönüşü olmayan hasarlar verecektir. Bu bilinmesine rağmen ÇED raporu gerçek bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan, çok zayıf bilimsel gözlem, inceleme, analiz ve değerlendirmelere dayanarak hazırlandığı için bu proje iptal edilmelidir” dedi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıklar Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan “Kazdağları, Avrupa kıtasının en önemli bitki alanlarından biri olarak “Önemli Bitki Alanı (ÖBA)” statüsüne alınmış bir dağ silselisidir, karağaç çamları kesilecek, Kazdağlarına özgü endemik bitki türleri ve hayvanlar yok olacak, kuşların göç yolu da ortadan kalkacaktır ifadelerini kullandı.

Köylüleri ile birlikte keşfe katılan Çamcı Köyü Muhtarı İsmail Öztürmen ise “doğasıyla, florasıyla, üzerinde yaşayanla, altındaki yatırlarlarla Kazdağları bizimdir ve aynı zamanda bizim kültürel mirasımızdır, Kazdağları’nı yok ederek bize bu kötülüğü yapmayın” derken, Edremit Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Birsen Temir Saraç “madenlere ve RES gibi projelere karşı çıkmak, kurda kuşa, böceğe çiçeğe ve geleceğimize sahip çıkmaktır, bu yıkıma kimse sessiz kalmamalı” şeklinde konuştu.