Kazakistan’da ulusal yas edildi, Almatı’ya internet geri geldi

Yayın tarihi: 10 Ocak 2022 Pazartesi 9:42 am - Güncelleme: 10 Ocak 2022 Pazartesi 9:43 am

Kazakistan‘ın en büyük kenti Almatı’da 5 gün kesik olan internete bugün itibarıyla erişim sağlandı. Ülkede bugün için ulusal yas ilan edildi.

Kazakistan’da 2 Ocak’ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamların protesto edildiği gösteriler hızla büyümüş, Almatı’da Çarşamba günü internete erişim kesilmişti. Protestocular bazı kentlerde hükümet binalarını kısa süreliğine ele geçirmiş ya da bazı binaları kundaklamıştı.

1991’de bağımsızlığını ilan etmesi sonrası en büyük gösterilere sahne olan Kazakistan’da bugün ulusal yas ilan edildi. Ülkenin en büyük kenti Almatı’da 5 gün kesik olan internete bugün itibarıyla erişim sağlandı. Yaklaşık 1 milyon 800 bin nüfuslu eski başkenti ve finans merkezlerinde, yerli ve yabancı internet sitelerine yeniden girilebiliyor.

TELE1 Moskova Temsilcisi anlattı: Kazakistan’da turuncu devrim denemesi var

8 BİNE YAKIN GÖZALTI

BBC Türkçe’nin haberine göre, Kazakistan İçişleri Bakanlığı geçen haftaki protesto gösterileriyle ilgili olarak şu ana kadar 7 bin 939 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığından dün yapılan açıklamada ise gözaltına alınanlar arasında “önemli sayıda yabancının” da olduğu belirtilmişti.

Kazakistan Enformasyon Bakanlığı, gösterilerde ölenlerin sayısını 44 olarak açıkladı. Başkent Nursultan’daki BBC muhabiri Steve Rosenberg, şehirde güvenlik önlemlerinin artırıldığını, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girişlerin durdurulduğunu aktardı.

Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkeleri Kazakistan’a, kamu düzeninin tesisi içina asker göndermiş; Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev “20 bin haydut Almatı’ya saldırdı. Güvenlik güçlerine, bu teröristlere uyarıda bulunmaksızın ateş açma talimatı verdim” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tokayev’i talimatı nedeniyle eleştirdi. ABC News’a konuşan Blinken, talimat için, “Yanlış bir karar ve geri alınmalı” dedi.

Kazakistan’da son durum: Rusya’yı yardıma çağıran Kazakistan Cumhurbaşkanı’ndan ‘Vur emri’

Ölü sayısı 164’e yükseldi