Kazakistan’da cumhurbaşkanına suikast girişimi

Yayın tarihi: 3 Nisan 2022 Pazar 11:01 am - Güncelleme: 3 Nisan 2022 Pazar 11:01 am

Kazakistan’da cumhurbaşkanı ve bazı üst düzey devlet yetkililerine suikast girişimi planlandığının ortaya çıkması ile yabancı istihbarat servisine çalıştığı tespit edilen Kazakistan vatandaşı ajan gözaltına alındı.

Kazakistan Milli Güvenlik Komitesi tarafından yapılan açıklamada, özel birim tarafından düzenlenen operasyon kapsamında başkent Nur Sultan’da yabancı istihbarat servisine çalışan bir Kazakistan vatandaşının gözaltına alındığı bildirildi.

Ajan olduğu iddia edilen şüphelinin Kazakistan Cumhurbaşkanı ile devletin bazı üst düzey görevlilerine suikast girişiminin yanı sıra güvenlik güçlerine de terör eylemi planladığı ortaya çıktı.

Açıklamada, “Arama faaliyetleri sonucunda yabancı yapımı susturuculu keskin nişancı tüfeği, uyuşturucu madde ile yüklü miktarda para ele geçirildi. Silahlar, Kazakistan’a profesyonelce gizlenmiş parçalar halinde sokuldu” bilgisi verildi.

Ajanın, ülkede Rus karşıtı propagandayı teşvik etme ve sosyal medyada ilgili paylaşımları yayarak toplumda Rus düşmanı görüşleri yaratma görevlerini de yerine getirdiği vurgulandı.

Açıklamada, “Ön soruşturma sırasında Kazakistan vatandaşı, yabancı bir devletin talimatları ve çıkarları doğrultusunda bu eylemleri gerçekleştirdiğini kabul etti” ifadeleri kullanıldı.

Sedat Peker’den Ramazan hamlesi