Kaza değil cinayet: Sendika, 7 yıl önce uyarmış

Yayın tarihi: 13 Aralık 2018 Perşembe 9:34 am - Güncelleme: 13 Aralık 2018 Perşembe 9:36 am

Ankara’dan Konya’ya gitmek üzere hareket ettikten kısa süre sonra kılavuz tren ile çarpışarak faciaya sebep olan Yüksek Hızlı Tren ‘in (YHT) hattı konusunda Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS) uyarılarda bulunduğu öğrenildi.

‘ESKİŞEHİR HATTINDA YAPILMADI, KONYA-ANKARA HIZLI TREN HATTINDA DA KAYGILARIMIZ VAR’

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, 2011 yılında dönemin BTS Genel Sekreteri Nazım Karakurt, o tarihte henüz seferlere başlamayan Ankara-Konya tren hattı ile ilgili uyarılarda bulundu. Karakurt, o tarihte yaptığı açıklamada, hızlı tren standartlarının uluslararası standartlara uygun olması gerektiğinin altını çizerek, “Ne yazık ki bu Eskişehir hattında yapılmadı ve şu anda açılması planlanan Konya-Ankara hızlı tren hattında da bu tür kaygılarımız var. Nedir bunlar? Tüm bunların altyapı ve üst yapısı tamamlandıktan sonra Bağımsız Sertifakasyon Kurulu var. Bu kurul aynı zamanda Avrupa’daki normları buraya taşıyor. Bu projeler bu kurulun denetiminde yapılmalıdır. Mesela Ankara- Konya hattında çalıştırılacak hızlı tren hattının Bağımsız Sertifikasyon Kurulu tarafından Ağustos ayı içerisinde işletmeye açılmasının onaylanıp onaylanmadığını bilmiyoruz” diye konuştu.

Kurulun açılacak hat için yeterlilik kararı vermemesi durumunda bunun hatta eksik altyapı, üstyapı ile ilgili sıkıntılar yaratabileceğine vurgu yapan Karakurt, TCDD’nin, kurulun raporunu kamuoyuyla paylaşması gerektiğini kaydetmişti. Bağımsız Sertifikasyon Kurulu’nun kararlarının TCDD için bağlayıcı olduğunun altını çizen Karakurt, “Mesela Ankara-Konya hattının sinyalizasyon çalışmalarının yapıldığı söylendi. Ancak bu hattın halen üst geçitleri yapılıyor. Bu nasıl mümkün oluyor. Bu hat köylerin yakınından geçiyor. Siz burada iki tarafa da tel çekemezsiniz. Daha bununla ilgili alınan karar dahi açıklanmıyor” şeklinde dedi.

Yine tren kazası, yeni üstünü örtme yarışı: 9 ölü, 47 yaralı