Kaza değil cinayet! Elektrik şirketi göz göre göre iki genci ölüme yolladı

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2024 Cumartesi 3:46 pm - Güncelleme: 14 Temmuz 2024 Pazar 12:15 am

İzmir’de dün sağanak yağış sırasında İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz, yağmurdan kaçarken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. İki kişinin can verdiği sokakta yıllardır kaçak elektrik sorunu olduğu ortaya çıkarken olaya ilişkin yeni görüntüler yayınlandı.

İzmir’in Konak ilçesinde etkili olan sağanak yağış cadde ve sokakları göle çevirdi. Yağış nedeniyle yolda oluşan su birikintisinden karşıya geçmek isteyen Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay kaçak elektrik akımına kapıldı.

Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine elektrik şirketi yetkilileri, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Alsancak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan yaralılar Öktemay ve Deniz, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. İki kişinin cansız bedeni, savcının incelemesinin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu’nun morguna gönderildi.

Yağmur etkisini yitirince iki kişinin öldüğü yer ve sokak ulaşıma kapatıldı, kimsenin girmesine izin verilmiyor. Savcılık inceleme gerçekleştirirken, bölgedeki mazgalların açılıp, elektrik kaçağın nedenini araştırılacağı bildirildi.

FACİA GÖZ GÖRE GÖRE GELMİŞ

İki kişinin akıma kapılıp öldüğü yerin yakınında restoran işleten Ahmet Güner (52), “20 metrelik mesafede esnafım. Çok üzücü bir olay. İki kişinin hayatına mal oldu. Arka tarafta görünen nokta, senelerdir arızalı. Yani tekrar eden bir durum anladığım kadarıyla. Elektrik borularının kablolarının geçtiği bir nokta. Bundan birkaç ay önce, yine yağmurlu bir günde orada su birikintisinin içinde böyle fokur fokur elektrik kaçağından dolayı suyun kaynadığını gördüm. Gelip, müdahale de ettiler o anda ama anladığım kadarıyla sorun çözülmemiş. Allah ölenlerin ailelerine sabır versin” dedi.

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

İzmir’de sağanak sırasında 2 kişinin akıma kapılıp ölümüyle ilgili olarak GDZ Elektrik Dağıtım Şirketi’nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “İzmir’in Konak ilçesinde, kenti etkisi altına alan sağanak sırasında İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz isimli vatandaşlarımızın elektrik akımına kapılarak vefat ettiklerini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Dün akşam saatlerinde yaşanan acı kayıpların soruşturması adli makamlarca yürütülürken; biz de ilgili mercilerin olayı ivedilikle aydınlatmasına yardımcı olmak adına her türlü desteği sunmayı sürdürüyoruz. Yapılan ilk incelemelerde bölgede şirketimize ait herhangi bir havai yatırımımızın bulunmadığını, haberlere de yansıyan mazgalların sorumluluğunun şirketimizde olmadığını önemle belirtmek isteriz. Öte yandan, bölgeyle ilgili yatırımlarımıza ilişkin son 6 aydır herhangi bir şikayet kaydı da bulunmamaktadır” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Araştırmaların devamında bilirkişi raporunu takiben olayın aydınlatılacağına olan inancımızı belirtirken, tüm desteğimizle, en şeffaf şekilde ilgili mercilerin yanında olduğumuzu vurgulamak isteriz. Kaybından derin üzüntü duyduğumuz İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz’e Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

“TEKNİĞE AYKIRI DÖŞENDİ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’da yaptığı açıklamda, “GDZ Elektrik A.Ş.’ye ait elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm aşağıda döşendiği fotoğraflarla belgelenmektedir” ifadelerini kullandı.

ÖZGE’Yİ KURTARMAYA ÇALIŞMIŞ

İzmir’in Alsancak semtinde elektrik kaçağından yaşamını yitiren Özge Ceren Deniz’in Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi 5’inci sınıf öğrencisi olduğu ve aynı olayda hayatını kaybeden İnanç Öktemay ile birbirlerini tanımadıkları öğrenildi.

Yakınları, önce Özge Ceren Deniz’in akıma kapıldığını, İnanç Öktemay’ın ise onu kurtarmak isterken hayatını kaybettiğini belirtip, yaşananlar nedeniyle üzgün olduklarını söyledi. Özge Ceren Deniz’in cenazesinin toprağa verilmek üzere memleketi Osmaniye’ye götürüleceği, İnanç Öktemay’ın cenazesinin ise bugün ikindide İzmir’de toprağa verileceği bildirildi.

“BAHÇE HORTUMUNU AYAĞINA DOLADIM, SUDAN ÇIKARTTIM”

Akıma kapılan iki kişiye ilk müdahaleyi yapan mahallelilerden Nurullah Özel (30), “Otoparkta oturuyordum. Yoldan sesler geldi. Seslere doğru gittim. Ayağımda terlikler vardı. Biri suda elektrik akımı olduğunu söyledi. Eve gidip çizmelerimi giydim, elime de bir sopa alıp müdahale ettim. Düşüncem, eğer elektrik akımına kapıldılarsa sopayı uzatıp onları sudan çıkartmaktı. Ama gittiğimde ikisinin de bilinçleri kapalıydı. Tekrar eve koştum. Çekpası ve bahçe hortumunu aldım. İlk başta kızın ayağını kaldırarak, bahçe hortumunu ayağına doladım ve kızı sudan dışarıya çıkardım. Aynı şekilde aynı müdahaleyi erkeğe de yaptık. Ama çıkarttığımızda, nabzını kontrol ettiğimizde kızın bedeni soğuktu. Büyük ihtimalle çoktan hayatını kaybetmişti. Erkeğin bedeni hala sıcaktı. Kalp masajı ve suni teneffüs yaptık. Erkeğin kalbi atıyordu, sonrasında ambulansa hastanelere kaldırıldı” dedi.

“DAHA ÖNCE DE ELEKTRİK KAÇAĞI GİBİ BİR ŞEY OLMUŞTU”

Özel, “Böyle bir olay yaşanmasın isterdik. Daha önce de burada elektrik kaçağı gibi bir şey olmuştu. Neden kaynaklandığını bilmiyorum ama daha önce de mazgalın içinden duman çıkmıştı. O zaman elektrik şirketi yetkilileri gelip, kontrol etmişlerdi. Bir problem olmadığını söylediler, bakımlarını yaptılar. Şu an aynı olay tekrar yaşandı ve iki kişinin canına mal oldu. Allah rahmet eylesin. Ailelere sabır dileriz” diye konuştu.

Öte yandan, elektrik şirketi yetkilileri olay yerine gelerek gerekli incelemelere başladı, yer altı şebekesini test etti.

“KAZA DEMEYECEĞİM, CİNAYET”

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu da olay yerinde yapılan incelemeleri takip etti. Baykan Mutlu, ardından yaptığı açıklamada, “2 İzmirliyi, 2 yurttaşımızı kaybettik. Çok üzgünüz. Bir kentte sadece yağmurda bir yolda yürürken oldu. Affedilecek hiçbir yanı yok. Zaten şu an çalışmaların başındayız. Bu kaza demeyeceğim, bu cinayetin neden olduğunu ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Biz de onu bekliyoruz. Sorumlularının peşine düşeceğiz. Hiçbir zaman da ölen yurttaşlarımızın haklarını aramayı bırakmayacağız. Hep, ‘Dirençli bir kent’ dedik, ‘Güvenli bir kent’ dedik. Bunun için çalışmaya geldik. Şu andan itibaren de zaten çalışmalara başlamıştık. Bunları daha da hızlandırarak adım adım güvenli, dirençli bir konak yaratmak için 7/24 çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“80 SANTİM DERİNLİKTE OLMASI GEREKEN KABLOLAR 30 SANTİMDE”

Mutlu, “Standartlara çok uymayan derinlikte yapılmış bir iş görüyor ilk etapta. 80 santim derinlikte olması gereken kablolar gördüğümüz kadarıyla 30 santimde. Üzerinde de yeterince bir izolasyon yok gibi görünüyor. Tabii ki konunun uzmanları raporlarını hazırlayıp sunduğunda gerçekten bu ihmali kimin yaptığını nasıl yaptığını ortaya çıkaracaklar” diye konuştu.

Gazetecilerin gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı sorusunu da cevaplayan Mutlu, “Göreve geldiğimizde zaten toplantımızı yapmıştık elektrik dağıtım şirketiyle. Konak’ta birlikte neler yapılabilir, daha güvenli bir konak için daha fazla yatırım yapmalarını rica etmiştik. Biliyorsunuz, artık elektrik dağıtımı özelleşti. Ama bunlar kamusal hizmetler. İnsana dönük hizmetler. Burada kar amacı kesinlikle güdülmemeli. Bu yapılacak hizmet direkt kamu hizmeti. Onlarla da bu hafta tekrar bir araya geleceğiz ve Konak için hızlıca kent güvenliğini, insan güvenliğini öne çıkan yatırımların hızlandırılmasının takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

2019 YILINDAKİ HABERDE FACİAYA DİKKAT ÇEKİLMİŞ

Bölgenin yerel gazetelerinden biri olan Ege Telgraf’da da 2019 yılında yapılan bir haberde elektrik sorunu için uyarıda bulunulmuş ve olası bir faciaya dikkat çekilmiş ancak 5 yılın ardından bu ihmal iki canın hayattan koparılmasına sebep oldu.

Ege Telgraf’ın 2019 yılındaki haberi

Yıllardır müdahale edilmedi! Kacak elektrik akımına kapılan iki kişi yaşamını yitirdi

İzmir’de dün sağanak yağış sırasında İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz, yağmurdan kaçarken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. İki kişinin can verdiği sokakta yıllardır kaçak elektrik sorunu olduğu olduğu ortaya çıkarken olaya ilişkin yeni görüntüler yayınlandı.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ