Kazdağları nöbetine vekillerden destek: Doğa ve yaşam savunucularının zorla tahliyesini kabul etmiyoruz

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2020 Cumartesi 5:36 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2020 Cumartesi 9:35 pm

Kaz Dağları’nda altın madeni projesine karşı 272 gündür nöbet tutan 7 çevreciye vekillerden destek geldi. Vekiller çevrecilerin alandan çıkarılarak, “doğa katliamı” önünün açılmaya çalışıldığını ifade etti ve “Kaz Dağlarını terk etmesi gerekenler bu insanlar değil orayı işgal eden şirketlerdir” dedi.

Kaz Dağları’nda altın madeni projesine karşı 271 gündür nöbet tutan 7 çevreci, Çanakkale Orman Müdürlüğü tarafında koronavirüs gerekçe gösterilerek çıkarılmak isteniyor. Şirket gitmeden alanı terk etmeyeceklerini söyleyen çevrecilere milletvekillerinden destek geldi. CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, CHP eski Milletvekili ve Parti Meclis üyesi İlhan Cihaner, HDP İstanbul Milletvekili Züheyla Gülüm, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, HDP Hatay Milletvekili Tülay Hatimoğlulları, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay hazırlanan ortak metini okuyarak, çevrecilerin yanında oldukları mesajını verdi.

‘SALDA GÖLÜ’NE GİRDİLER, ŞİMDİ KAZ DAĞLARI’NDA ORMAN KATLİAMI YAPACAKLAR’

Vekiller okudukları ortak metinde koronavirüsün bahane edilerek ekolojik katliamlara devam edilmek istendiğini belirterek, “Önce Kanal İstanbul ihalesini yapmak istediler, sonra Salda Gölü’ne iş makinalarıyla girdiler. Şimdi de Kaz Dağları’nda Alamos Gold Doğu Biga Madenciliğin orman katliamının yeniden önünü açmak istiyorlar.”

“Kaz Dağları’nda 271 gün önce başlatılan 7/24 çadır nöbeti 400 bin ağacı katleden Doğu Biga Madenciliğin ruhsat süresinin uzatılmamasını sağlamıştı.”

‘EKOLOJİ MÜCADELESİNİN SESİ OLUYORLAR

“Kaz Dağları’nda nöbet tutan doğa ve yaşam savunucuları havama, suyuma, toprağıma dokunma diyerek, sadece Kaz Dağları’nı değil tüm ekoloji mücadelesinin sesi oluyorlar.”

“Ruhsatı olmadan maden sahasında varlığını koruyan maden şirketi ise faaliyetlerini sürdürmek için Kaz Dağları’nda yüz binlerce ağacı keserek, doğayı talan edip maden sahasını genişletmek için fırsat kolluyor.”

“Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından nöbet alanındaki doğa ve yaşam savunucularının alanı tahliye etmeleri için tebligat yapıldı.”

‘ŞİRKET ALANDAN ÇIKMALI’

“Kaz Dağları bizim evimizdir diyen doğa ve yaşam savunucularının zorla oradan tahliye edilmelerini asla kabul etmiyoruz. Kaz Dağlarını terk etmesi gerekenler bu insanlar değil orayı işgal eden şirketlerdir.”

‘DRONE İLE UÇUŞ YASAĞ KONULMASI BUNUN GÖSTERGESİ’

“Kaz Dağları’nda nöbet tutan doğa ve yaşam savunucuları alandan gönderilerek Alamos Gold Doğu Biga Madenciliğin maden faaliyetlerinin ve doğanın katliamının belgelenmesinin önüne geçilmek isteniyor. Ormanlık alanda drone ile uçuş yasağı konulması bunun göstergesidir.”

‘YOLCULUĞA ZORLAMAK, HAYATLARINI RİSKE ATMAK DEMEKTİR’

“ Salgına karşı izole biçimde nöbetlerini sürdüren doğa ve yaşam savunucularının tahliye girişimi, onları şehirlerarası yolculuğa zorlamak, koronavirüs tehdidiyle karşı karşıya bırakmak ve hayatlarını riske atmak demektir.”