“Halkın iradesini yok sayanlar, savaş politikasından nemalananlardır”

Yayın tarihi: 2 Ekim 2020 Cuma 11:19 am - Güncelleme: 2 Ekim 2020 Cuma 12:38 pm

HDP’li siyasetçilere yönelik 6 yıl sonra başlatılan ‘Kobani’ soruşturması kapsamında Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de aralarında olduğu 17 siyasetçi tutuklandı. Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bilgen’in tutuklanmasıyla birlikte HDP’nin elindeki son il olan Kars’a da kayyum atandı. Sosyal medyadan siyasiler ve yurttaşlar duruma tepki gösterdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘Kobani eylemleri’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan 20 kişiden 17’si tutuklandı. İçişleri Bakanlığı tutuklanan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in görevden uzaklaştırıldığını yerine Kars Valisi Türker Öksüz’ün kayyum olarak atandığını açıkladı.

Aralarında Ayhan Bilgen’in de olduğu 17 HDP’li siyasetçi tutuklandı

Tutuklamalara yönelik sosyal medyadan siyasiler ve yurttaşlar tepkilerini dile getirdi. Gelen tepkilerden bazıları şöyle:

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLI: KÜRT SORUNUNU DAHA DA BÜYÜTMEKTEDİR

“Altan Tan, Sırrı Süreyya ve Gülfer Akkaya harici herkese tutuklama kararı verildiğini öğrendim.
Bu kabul edilebilir değildir. Gerçek apaçık ortadadır. Kendi zorba yöntemleriyle Kürt Sorununu daha da büyütmektedir.”

Adliyede avukatlara kalkanlı polis müdahalesi

GARO PAYLAN: HAYDUTÇA TUTUKLANDILAR

“Arkadaşlarımız avukatları bile yanlarına alınmadan, haydutça tutuklandı.”

 

BARIŞ ATAY: KAYYUMUN NEDEN ATANDIĞINI KOLAYCA ANLIYORSUNUZ

“Kars’ın Ayhan Bilgen döneminde nasıl hızlıca toparlandığını ve bunun halkın her kesiminden aldığı olumlu tepkileri gördüğünüzde kayyumun neden atandığını kolayca anlıyorsunuz”

YILDIRIM KAYA: HALKIN İRADESİNİ YOK SAYANLAR…

Dün @ayhanbilgen’in Belediye Başkanı seçilmesine hukuki engelinin olmadığına karar verenler, bugün altı yıl önce açılan bir davayla ilişkilendirerek görevden alıp yerine #kayyum atadılar. Halkın iradesini yok sayanlar, savaş politikasından nemalananlardır.

MUSTAFA YENEROĞLU: ŞİDDETLE KINIYORUM

“AYM tarafından aynı soruşturmadan haksız yere tutuklandığına daha önce hükmedilmiş Kars Belediye Başkanı Sn. Ayhan Bilgen’in, yargının araçsallaştırılarak görevden alınması ve yerine kayyum atanmasını şiddetle kınıyorum.

Suçlamanın bahane edilerek OHAL KHK’sı ile getirilen düzenlemenin olağanlaştırılması, demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından büyük bir yaradır.

İnsanların demokrasiye olan inançlarını yok etmenin sadece terör örgütünün işine yarayacağını ne zaman idrak edeceksiniz?

Kayyum atamasına dayanak teşkil eden OHAL KHK’sı ile getirilmiş Belediyeler Kanunu’nun 45. maddesi, Anayasa ve uluslararası hukuka aykırıdır. Yargı denetiminden muaf bu kontrolsüz yetkiye dair Venedik Komisyonu’nun eleştirileri de demokratik prensiplere aykırı olduğu yönündedir.”