“AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti”

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2019 Pazartesi 8:48 am - Güncelleme: 19 Ağustos 2019 Pazartesi 11:14 am

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel başta olma üzere bir çok CHP’li isimden HDP’li belediyelere yönelik kayyım kararına yönelik AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti” ifadelerini kullandı. Ayrıca CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görev alınmasına “Yazık, yazıklar olsun, bu kadar bedelden sonra gelinecek yer burası mı olacaktı?” diyerek tepki gösterdi.

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden uzaklaştırıldı. Karara Twitter’dan tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, kararın yanlış olduğunu öne çıkarıp”Yazık, yazıklar olsun, bu kadar bedelden sonra gelinecek yer burası mı olacaktı?” ifadelerini kullandı.

Mehmet Bekaroğlu, İçişleri Bakanlığının Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’yı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ı görevinden almasına Twitter’dan tepki gösterdi.

Tunç Soyer: Gereğini yapacağız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınmasına tepki gösterdi. “Bu memlekette bu kadar keyfi bir uygulamayı hiçbirimizin hak etmediğini düşünüyorum” diyen Soyer, “Bu her gün demokrasiden uzaklaşmamızın göstergesi. Diliyorum ki devamı gelmez, diliyorum ki en kısa sürede şeffaf bir şekilde gerekçeler ortaya konur” dedi.

“Büyükşehir belediye başkanları olarak bir dayanışma içerisinde olma gereğini hissediyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Soyer, “Her koyun kendi bacağından asılmıyor bu memlekette. Birimizin başına gelen ondan sonra hepimizin başına geliyor. Onun için uyanık ve dayanışma içinde olmak zorundayız. Bunun da gereğini yapacağız” sözlerini kaydetti.

Artıgerçek’e konuşan Soyer şunları kaydetti:

“Son derece yanlış buluyorum. Bu memlekette bu kadar keyfi bir uygulamayı hiçbirimizin hak etmediğini düşünüyorum. Hukuken dayanaklar bulunmuş olabilir ama bunlar hukuken meşguliyet taşımıyor. Çünkü bir mevzuat var, bir başkanın görevden alınmasıyla ilgili uyulması gereken kurallar var. Hukuki, siyasi her şey belediye mevzuatında yazılı ama bunlar yok sayılarak, büyük bir keyfiyetle ve hiçbirimizin sebebini bilmediği bir şekilde görevden alınıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu her gün demokrasiden uzaklaşmamızın göstergesi. Diliyorum ki devamı gelmez, diliyorum ki en kısa sürede şeffaf bir şekilde gerekçeler ortaya konur. Kamu vicdanını rahatlatacak şeyler söylenir. Aksi takdirde bunlar kabul edilemez. Bunlar hepimizi üzen ve sıkıntıya sokacak gelişmeler.”

“BUNUN ANLAMI HALKIN MEŞRU SİYASETTEN UMUDU KESMESİNİN İSTENMESİDİR”

Bekaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Diyarbakır, Van ve Mardin’de 4,5 ay önce seçilen belediye başkanları görevden alınarak yerlerine valiler atandı. Gerekçe terör örgütlerine destek vermek. Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal eğilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir.”

“ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜNE KATKISI OLMAYACAK”

“İBB seçimlerini kazanmak İçin terör gerekçesi ile kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ı TRT’ye çıkaran AKP iktidarının belediye başkanlarının 4,5 ayda terör suçlarını tespit edip görevden alması inandırıcı değildir. Bu durumun ülke bütünlüğüne herhangi bir katkısı olmayacaktır.”

“YAZIK, YAZIKLAR OLSUN”

“Yazık, yazıklar olsun, bu kadar bedelden sonra gelinecek yer burası mı olacaktı? Ahmet Türk’ün belediye başkanı seçilmesini içine sindiremeyen bir zihniyetin Türkiye’nin Kürt sorununu çözmek diye bir niyeti olamaz. Bu kafa Kürt ve terör sorununu çözmez, sadece kullanır.”

ÖZGÜR ÖZEL: AKP İKTİDARI YİNE DEMOKRASİYİ DEĞİL FAŞİZMİ SEÇTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Milletvekili Özgür Özel kendisine ait sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ”Son yol ayrımındaki AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti. Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır. Seçimle gelen artık seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir faşisttir!” ifadelerini kullandı.

CANAN KAFTANCIOĞLU

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kendisine ait sosyal medya hesabından tepki göstererek ” Birileri ileri demokrasi demişti değil mi? Halk iradesine bir darbe daha: #Diyarbakır, #Mardin ve #Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş başkanlarının görevden alınarak yerlerine #kayyum atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir. ” ifadelerini kullandı.

ONURSAL ADIGÜZEL

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Onursal Adıgüzel kendisine ait sosyal medya hesabından İçişleri Bakanlığı’nın kayyım kararına tepki göstererek ”İçişleri Bakanlığı’nın #Diyarbakir #Mardin ve #Van Büyükşehir Belediye Başkanlarını görevden alarak yerlerine valileri ataması tam anlamıyla halk iradesine indirilmiş bir darbedir. Bu Türkiye’yi dünya nezdinde itibar kaybına uğratacak, demokrasinin askıya alınması kararıdır.” ifadelerini kullandı

Sözlerine devam eden Onursal Adıgüzel ”Seçimi kazanmak için kural, kaide tanımadan her türlü hukuksuzluğu yapan, kazanamayınca da hukuksuz şekilde görevden alan bu baskıcı anlayış Türkiye’yi bir adım dahi ileri taşıyabilecek vizyona sahip değildir. Bu görevden almalar demokrasimiz adına utanç vericidir!” dedi.