Kayseri Belediye Meclisi’nde ilginç borç diyaloğu: Para fizik kanunlarıyla çalışır

Yayın tarihi: 19 Nisan 2024 Cuma 12:45 pm - Güncelleme: 19 Nisan 2024 Cuma 12:52 pm

Haber: CEREN URAL

AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yaşanan borç diyaloğu dikkat çekti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, “Büyükşehir Belediyesi, Pınarbaşı Belediyesi’nin bütçesi kadar faiz ödemiştir” dedi. AKP’li Meclis üyesi Ahmet Tural ise Özer’e, “Belediye borçlanıyorsa güçlüdür. Para fizik kanunlarıyla çalışır. Bir yerde yoksa bir yerde vardır” yanıtını verdi.

Türkiye’de yerel seçimler geride kalırken belediyelerin önceki dönem yaptıkları borçlar tartışılıyor. AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yaşanan bir borç tartışması ise dikkat çekti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer belediyenin borçlarından bahsederek “Büyükşehir Belediyesi 114 milyon 500 bin lira banka veya kredi faizi ödemiştir. Pınarbaşı Belediyesi’nin bütçesi kadar” dedi. AKP’li Meclis üyesi ise bu sözlerin ardından Özer’e dönerek, “Belediye borçlanıyorsa güçlüdür. Para fizik kanunlarıyla çalışır. Bir yerde yoksa bir yerde vardır” ifadelerini kullandı.

15 yıl AKP’nin yönettiği belediyede borç 1,9 milyar! ‘Bir yağmanın Sancaktepe halkına ağır bilançosu’

“114 MİLYON 500 LİRA FAİZ ÖDEDİNDİ”

Özer’in konuşmaları şöyle:

“2023 yılı ekonomik sınıflandırma düzey gider cetvelinde 04 nolu bir kod var bu kod faiz giderleri kodudur. Geçen yıl bu faiz giderinin 39 milyon lira olması hesaplanmış buna göre bir bütçeleme yapılmışken 4 katına 115 milyon gibi bir rakama çıkmış yani Büyükşehir Belediyesi 114 milyon 500 bin lira banka veya kredi faizi ödemiştir. Bu Pınarbaşı Belediyesinin 2022 yılı bütçesi kadardır. Yani bir ilçe belediye bütçesi kadar Büyükşehir Belediyesi faiz ödedi”

“Kayseri Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılı bilançosu var oradan baktığımızda şuandaki kısa vadeli borçları görebilirsiniz 2020 yılında bu kısa vadeli borçlar 243 milyon liraydı ardından 2021 yılında 456 milyona yükseliyor, 2022 yılında yine yükseliyor 1 milyar 21 milyon şuanda yine iki katına yükseliyor 2 milyar 150 milyon çığ gibi büyümüş uzun vadeli borçlara baktığımızda 2020 yılında 887 milyon 2021 yılında bir düşüş yaşanmış ve günümüze gelindiğinde 1 milyar 750 milyona yükseliyor. Büyükşehir Belediyenin ana gövdesinin şuanda 4 milyar lira borcu gözüküyor”

‘KAYSERİ ULAŞIM’IN ZARARI 495 MİLYAR LİRA

Büyükşehir Belediyesinin ortak olduğu şirketlerin borcundan söz eden CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özer; “Kayseri Büyükşehir Belediyesinin 15 şirketi var kiminde yüzde 100 ortak kiminde Belediyenin farklı şirketlerinde ortaklıkları var. Bu şirketlerden burada bazılarının zararlarından söz edilmiş mesela KAYTUR A.Ş.’nin 46 milyon lira bir zararından bahsedilmiş ardından Kayseri Ulaşım A.Ş.’nin 495 milyar lira gibi ciddi bir zararı var” şeklinde konuştu.

‘ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GİDERİ 37.5 MİLYON LİRA’

Özel kalem müdürlüğünün bütçe giderinden söz eden CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özer; “Özel kalem müdürlüğü için 2023 yılında 11 milyon lira bütçe ayrılmış daha sonra yetmemiş bir 11 milyon daha ayrılmış yine yetmemiş bir 16 milyon daha harcanmış toplamda 37.5 milyon lira özel kaleme gitmiş şimdi yetmeyen nedir ben onu anlayamadım” dedi.

AKP’Lİ ÜYEDEN İLGİNÇ CEVAP

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özer’in faaliyet Raporuyla ilgili açıklaması hakkında konuşan AKP’li Belediye Meclis Üyesi Ahmet Tural şu ifadeleri kullandı:

“Özgür Beye cevap vermek istiyorum. Kent Ekmekten bahsediliyor, mahallelere yetişilmiyor deniyor, KAYTUR zarar etti deniliyor. Bunlar enteresan çelişkili şeyler. Özgür Bey Faaliyet Raporu hakkında diyor ki; ‘bu paralar nerede’. Kardeşim bu paralar nerede derken olanları da ortaya koymak lazım. Diyor ki; 30 tane köprü yapılacaktı, 20 tane yapıldı. Kardeşim yapıyoruz ‘paran nerede’ diyorsun. Paranın yerini gösteriyoruz, ‘az yapmışsınız’ diyorsunuz”

“PARA FİZİK KANUNLARIYLA ÇALIŞIR”

“Bir belediye borçlanabiliyorsa gerçekten güçlü bir belediyedir. Ulaşım ve suya zammı 5 yıl boyunca bir türlü ikna edemedik. Ulaşım A.Ş. 900 milyon lira zarar etmiş. Teknik anlamda ifadesi verilemeyen daha önceki kayıtlardan da çıksın Sayıştay’a tabidir belediyenin bir kuruşu bir yere gitmez. Para fizik kanunlarıyla çalışır. Bir yerde yoksa bir yerde vardır. Olan yere bakmak lazım. Yok demek çok kolay”

Kaynak: TELE1