Kayıp Süryani çiftten 25 gündür haber yok! HDP’li Çelik: Olaya yasak getirildi

Yayın tarihi: 4 Şubat 2020 Salı 4:06 pm - Güncelleme: 4 Şubat 2020 Salı 4:06 pm

11 Ocak’ta kaybolan Süryani çiftten 25 gündür haber alınamıyor. HDP’li Tuma Çelik görüştüğü karakol komutanının “Olaya yasak getirildi. Ailesi dışında kimseyle bilgi paylaşmıyoruz” dediğini aktardı. Çelik, “Türkiye’nin bu kadar aciz, bu kadar zayıf olduğunu düşünmediğime göre o zaman yeterli bir çalışma yapılmadığını düşünmek zorunda kalıyorum” ifadelerini kullandı.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde yaşayan Süryani çift, 65 yaşındaki Hurmuz Diril ile 71 yaşındaki Şimoni Diril, 11 Ocak Cumartesi gününden bu yana kayıp. Aradan geçen 25 güne rağmen kayıp çiftle ilgili hiçbir gelişme yaşanmadı.

Kayıp çiftin oğlu İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Süryani Milletvekili Tuna Çelik, son duruma ilişkin Tükenmez Haber’den Nilay Göl’e konuştu.

Hiçbir gelişme olmadığını ve süreçle ilgili bir şey bilmediğini söyleyen Diril, yetkililerden ailesinin bir an önce bulunmasını istedi.

Çiftin kaybolduğu bölgenin, askeri yasak bölge olduğunu belirten HDP’li Tuma Çelik ise çiftin bulunması için yeterli çalışma yapılmadığı görüşünde. Çelik, görüştüğü karakol komutanıyla aralarında geçen diyaloğu da anlattı. Çelik görüştüğü iki farklı karakol komutanından birinin ‘Görev alanımız değil, fazla bir bilgim yok”, diğerinin ise “Olaya yasak getirildi. Ailesi dışında kimseyle bilgi paylaşmıyoruz” dediğini aktardı.

‘YETKİLİLERLE GÖRÜŞEMEDİK’

Kayıp olan annesi ve babasıyla ilgili hiçbir gelişme olmadığını söyleyen Diril, “Annem ve babamla ilgili maalesef hiçbir gelişme yok. Süreçle ilgili bir şey biliyoruz. Yekililerle daha görüşmedik” dedi.

Yetkililere çağrıda bulunan Diril, tek isteğinin anne ve babasının bir an önce bulunması olduğunu söyledi.

‘ÖRGÜT DIŞINDA KİMİN GÖTÜREBİLECEĞİ KONUSUNDA BİR FİKRİM YOK’

Görgü tanığının ifadesine göre, anne ve babasının kaçırıldığını aktaran Diril, “Bölgede sadece örgüt var. Örgüt dışında başka kimin götürebileceği konusunda bir fikrim yok. Görgü tanığının ifadesine göre bunları söyleyebiliyorum” dedi.

HDP’Lİ SÜRYANİ VEKİL: KAYMAKAM VE VALİLİKLE GÖRÜŞTÜM

İki kere bölgeyi ziyaret ettiğini söyleyen HDP’nin Süryani Milletvekili Tuma Çelik ise Beytüşşebap Kaymakamı ile yüz yüze, Şırnak Valiliği ile de telefonla görüştüğünü belirtti.

‘BİR GÖRGÜ TANIĞININ İFADESİ DIŞINDA BİLGİ YOK’

“Şu anda kendilerinden haber alınamayan çiftin dışında köyde bir ev daha var ve o evde yaşayan bir kişi var. Görgü tanığı dedikleri kişi bu” diyen Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

“Kaymakamın bana anlattığına göre, o kişinin verdiği ifade kayıp olan çiftin biri kadın üç kişi tarafından götürüldüğü yönünde. Ancak köyde bulunan bu kişinin aile ile husumet içerisinde olduğu bilgisi var. Tabii bu husumetin derinliğini biz bilmiyoruz, o konuda bir bilgim yok. Bu çerçevede bir ifade var, onun dışında bir bilgi yok.”

‘KARAKOL KOMUTANI, GÖREV ALANIMIZ DEĞİL, FAZLA BİLGİM YOK’ DEDİ

Çiftin kaybolduğu bölgenin, askeri yasak bölge olduğunu belirten Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

“İkinci ziyaretimizde köylülerle, karakollarla, karakol komutanları ile görüştük. Uzungeçit Karakol Komutanı, ‘Bizim görev alanımız değil burası, dolayısı ile benim fazla bir bilgim yok. Sadece bize yardım talebinde bulunuldu. Biz de hazırlandık ancak arada bulundukları yönünde bir bilgi gelince biz de göndermekten vazgeçtik’ dedi. Görev alanının olduğu karakol komutanı ile görüştüğümüzde o da ‘Olaya bir yasak getirildi. Dolayısıyla ailesi dışında kimseyle bilgi paylaşımı yapamıyoruz’ dedi. Soruşturmaya gizlilik kararı getirildi.”

‘ORTADA DOLAŞAN BÜTÜN BİLGİLER YORUM YA DA TAHMİN’

“Şu anda ortada dolaşan bütün bilgiler, aslında tahmin diyebileceğimiz ya da yorum diyebileceğimiz bilgiler” diyen Çelik, şu anda bölgede hakim olan devletin dışında başka bir gücün olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi.

‘KİM KAÇIRDIYSA HESABININ SORULMASI GEREK’

Kayıp Süryani çiftin oğlu Diril’in ‘Bölgede sadece örgüt var. Örgüt dışında başka kimin götürebileceği konusunda bir fikrim yok’ sözlerini sorduğumuz Çelik, “Oğulları tarafından böyle bir bilgi söylendiyse ben bunu bilemem. Benim bildiğim şu anda kayıp iki kişi var. Ve bunların en kısa zamanda bulunması gerekiyor. Ve oradaki yetkili kişilerin olaya yasak getirmek yerine en kısa zamanda bunların bulunması için çaba sarf etmesi gerekiyor” dedi. Çelik, kayıp çift bulunduktan sonra kim kaçırdıysa hesabının sorulması gerektiğini söyledi.

‘BUNU KABUL EDERSEM TÜRKİYE’NİN ACİZ BİR ÜLKE OLDUĞUNU SÖYLEMİŞ OLURUM’

Çiftin kaybolduğu yerin bulunduğu coğrafyanın belli olduğunu belirten Çelik, “Şu ana kadar yetkililer tarafından bulunmaları için her şeyin yapılmış olduğunu kabul edersem Türkiye’nin o zaman aciz ve çok zayıf bir ülke olduğunu söylemiş olurum. Türkiye’nin bu kadar aciz, bu kadar zayıf olduğunu düşünmediğime göre o zaman yeterli bir çalışma yapılmadığını düşünmek zorunda kalıyorum” şeklinde konuştu.

VALİLİK: ARAMA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Çiftin kaybolmasından 6 gün sonra bir açıklama yapan Şırnak Valiliği arama çalışmalarının Jandarma Özel Harekat timlerinin katılımıyla devam ettiğini belirtmişti.

Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti:

“Havadan başlatılan arama faaliyetlerine ilave olarak bölgedeki hava şartlarının kısmen uygun hale gelmesiyle birlikte 16 Ocak 2020 tarihinden itibaren bölgeye helikopterle sevk edilen Jandarma Özel Harekat timleri ile birlikte olay yeri inceleme, iz takip köpek timleri ve sivil vatandaşlarımızın da katılımıyla karadan da arama faaliyetlerine devam edilmektedir. Kardan dolayı kapalı olan köy yolunun 16 Ocak 2020 günü açılması çalışmalarına tekrar başlanmış olup çığ tehlikesi nedeniyle yol açma çalışmaları yavaş ilerlemektedir. Kayıp şahısların bulunması maksadıyla arama ve kurtarma faaliyetlerine olumsuz hava şartlarına rağmen kararlılıkla devam edilmektedir.”

Ayrıca bölgeye Jandarma Özel Harekat (JAK) timleri, olay yeri inceleme ekipleri ve AFAD, iz takip köpekleri sevk edildiği de belirtilmişti.