Kavcıoğlu’ndan döviz rezervi ve enflasyon mesajı

Yayın tarihi: 24 Mart 2022 Perşembe 11:57 am - Güncelleme: 24 Mart 2022 Perşembe 12:01 pm

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılının ilk yatırımcı toplantısında döviz rezervi ve enflasyona ilişkin mesajlar verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Kavcıoğlu, videokonferans yöntemi ile gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kavcıoğlu, son dönemde ÜFE-TÜFE makasın ham verilerin ima ettiğinden daha düşük olduğunu söyledi. Kavcıoğlu “TCMB olarak aynı kararlılıkla rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu özetle şöyle konuştu:

“Yönetilen/yönlendirilen enerji kalemleri dışında üretici fiyatları tüketici fiyatlarına büyük ölçüde yansıdı. Son dönemde ÜFE-TÜFE makası ham verilerin ima ettiğinden daha düşük.

Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip ediliyor. KDV indirimi ve kademeli tarifenin enerji fiyatlarını dengeleyeceğini düşünüyoruz.

TCMB olarak aynı kararlılıkla rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Son bir yıldır geliştirdiğimiz proaktif rezerv yönetim stratejimizi son aylarda çeşitlendirdik.

Yüksek frekanslı veriler ilk çeyrekte de büyümenin güçlü olduğunu gösteriyor. Uzun vadeli yatırım kredilerini önemserken bireysel kredilerin yavaşlamasının enflasyondaki düşüşü destekleyeceğini düşünüyoruz.”