AKP’nin tartışmalı ‘sokak hayvanları’ yasa teklifine ilişkin 14 saat süren görüşmelerin ardından teklifinin ilk 7 maddesi AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oyuyla kabul edildi.

AKP’nin sokak köpeklerini ‘ötanazi’ kavramı altında katletmeyi öngören yasa teklifinin görüşmeleri TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda görüşüldü.

17 maddeden oluşan 'Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri yaklaşık 14 saatin ardından 23 Temmuz Salı günü saat 12.00'ye ertelendi.

Kanun teklifinin ilk 7 maddesi AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

AKP'DEN BİR KELİME OYUNU DAHA

Komisyon görüşmelerinde; teklifin 4. maddesinde yer alan 'rehabilite edilenler' ifadesi, 'rehabilite edilen köpekler' şeklinde değiştirilerek, kedilerin kapsam dışına alınması sağlandı.

AKP tarafından verilen önergeyle 5. maddede yer alan 'ötanazi' ibaresi tekliften çıkarılarak yerine, 'Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan' hükümler uygulanacak. 'Ötanazi' ifadesi yerine gelen uygulama hükümleri şöyle:

"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak."

AKP'nin verdiği önergeyle 6. madde ile düzenlenen 5199 sayılı Kanunun 14. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (o) bendinde yer alan 'hayvanı' ibaresinin 'köpekleri' şeklinde değiştirildi. Teklifte yer alan maddenin ilgili kısmı şöyle:

"Maddenin birinci fıkrasına eklenen (o) bendiyle, yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılması fiilleri yasak kapsamına alınmaktadır. Böylelikle, sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır."

SERA KADIGİL MECLİS ARAŞTIRMA RAPORUNU KİRİŞÇİ'NİN ÖNÜNE FIRLATTI

Görüşmelerin 12. saatine girilirken muhalefet milletvekilleri, uzun süren komisyon çalışması sebebiyle Komisyon Başkanı Kirişci'ye çalışmaların ne zaman sona ereceğini sordu ve görüşmeleri devam eden 7. maddenin oylanmasının ardından komisyonun ertelenmesini talep etti. Vekiller, sıra kapaklarına vurarak "Yasayı çek" sloganlarıyla komisyonu protesto etti.

Başkan Kirişci, muhalefetin erteleme talebine; "'Yorulmayacağız, biz sonuna kadar çalışacağız' diyen siz değil miydiniz? Kusura bakmayın" cevabını verdi ve komisyona 10 dakika ara verdi.

Sahte içki faciası! Ölenlerin sayısı 19’a çıktı Sahte içki faciası! Ölenlerin sayısı 19’a çıktı

Kirişci komisyondan çıkmak üzereyken, Meclis'in hayvan hakları araştırma raporunu göstererek, "Sen bakandın, bu rapor önündeydi. Çözüm burada" diye seslenen TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, raporu Kirişci'nin önüne fırlattı. Kadıgil, "Al sana çözüm" diye tepki gösterdi.

https://tele1.com.tr/katliam-yasasinin-gorusmelerine-alinmayan-hayvanseverlerden-mecliste-protesto-yasayi-cek-1105543/

Kaynak: TELE1