Katliam yasasına uymayan belediye başkanlarına hapis cezası tehdidi

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:35 am - Güncelleme: 24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:35 am

Haber: TELE1 Haber Merkezi

AKP’nin Meclis’ten geçirdiği katliam yasasına uymayan belediyeler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. 4 milyon sokak köpeği olduğu açıklanan Türkiye’de bulunan barınakların kapasitesinin de 100 bin civarında olduğunu biliniyor.

AKP’nin sokak köpeklerini katletmeyi öngören yasa teklifinin görüşmeleri TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda görüşüldü. Görüşmelerin kamuoyunda büyük yankı uyandırmasının ardından önce ‘uyutma’ kavramı ‘ötanazi’ ile değiştirildi. Ardından bu kavramdan da vazgeçildi ancak içerik değişmedi.

17 maddeden oluşan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ AKP ve MHP iş birliğiyle komisyondan geçti. Yasa ile bütün yük ise belediyelere yüklendi. Yasaya uymayan belediye başkanlarına altı aydan iki yıla kadar hapis cezası öngörüldü.

BELEDİYE BAŞKANINA HAPİS

Belediyelere ilişkin yaptırımların yer aldığı 5199 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesini düzenleyen teklifin 13. maddesi ise şöyle:

“5199 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin başlığı ‘Yerel yönetimlerin sorumluluğu’ şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan ‘büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer’ ibaresi fıkra metninden çıkarılmış, fıkraya ‘korunması ve’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘sahiplendirilinceye kadar’ ibaresi, ikinci fıkrasında yer alan ‘olmayan belediyeler’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘ile il özel idareleri’ ibaresi eklenmiş ve fıkranın üçüncü ve dördüncü cümleleri ile üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

‘Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir. Rehabilite edilenler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.’

‘Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.’”

2028’E KADAR SÜRE

Söz konusu yasaya göre, belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.

Teklifle, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki ‘yerel hayvan koruma görevlileri’ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılacak.

SOKAKLARDA 4 MİLYON KÖPEK, BARINAKLARDA 100 BİN KAPASİTE

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 4 milyon sokak köpeği olduğunu ifade etti. Fakat barınak sayısının 254 olduğu Türkiye’de kapasite ise 100 bin civarında. 1389 belediyenin 1135’inde ise barınak bulunmuyor.

İMAMOĞLU: HİÇBİR AŞAMADA BELEDİYELERLE İRTİBAT KURULMADI

Öte yandan yasa tasarısı belediyelerle görüşülmeden hazırlandı ve komisyonda belediyelerin yetkilileri yer almadı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da geçtiğimiz günlerde, “Ne yazık ki bu süreç belediyeleri ilgili anormal bir yük ve üst seviyede sorumluluk yükleyen maddelere sahipken hiçbir belediyeyle hiçbir aşamasında TBB ile dahi bir irtibat kurulmadan bu sürecin böyle geliştirilmesini kabul etmemiz mümkün değil” diyerek bu duruma tepki gösterdi.

Katliam yasası görüşmelerinde tansiyon yükseldi!

Kaynak: TELE1