Katledilen Müslümanları Haka dansıyla andılar

Yayın tarihi: 19 Mart 2019 Salı 4:29 pm - Güncelleme: 19 Mart 2019 Salı 4:45 pm

Yeni Zelanda’nın güneyindeki Christchurch kentindeki iki camiye yapılan terör saldırılarının ardından yüzlerce kişi, hayatını kaybedenler için camilerin yakınlarında anma etkinlikleri düzenledi. Cuma namazı sırasında düzenlenen saldırıda 49 kişi yaşamını yitirmiş, 48 kişi de yaralanmıştı.

Yeni Zelanda ve Christchurch halkının anma etkinlikleri bugün de devam ederken bölgeye gelen genç bir grup Yeni Zelanda’ya özgü Haka dansı yaparak camide katledilen müslümanları andı. Lise çağındaki gençler katliam sırasında camide olan arkadaşları için okul müdürlerinden izin alarak geldiklerini aktardılar

Yeni Zelanda’da Meclis Kuran-ı Kerim okunarak açıldı

HAKA DANSI NEDİR?

Haka Dansı Yeni Zelandalı Maori yerlilerine ait bir dans türü. İçerdiği hareketler ve dansı yaparken sergilenen sert mimikler dolayısıyla hırçın bir dans olarak bilinse de aslında Yeni Zelandalılar için daha duygusal anlamlar taşıyor. Maorilere göre Haka dansı “celebration of life” (yaşamın, hayatın kutlanması) anlamını taşıyor.

Peki bu sert görünen ama aslında duygu yüklü Haka Dansı’nın sözleri ne anlatıyor? Bu dansın hikayesi nedir?

Haka Dansı ilk kez Yeni Zelandalı Maori yerlilerinin büyük şeflerinden Te Rauparaha tarafından yapılmış. Te Rauparaha düşman kabilelerle yapılan bir savaşta düşmandan kaçarken saklanmak için bir çukura girer.

Bu kadar büyük bir şef neden saklanmış, neden cengaver bir şekilde savaşmamış bilinmez. Te Rauparaha’ya sorma fırsatımız olsa büyük ihtimalle “aşırı kalabalıklardı en az 100 kişi vardı” minvalinde şeyler söyleyecektir.

Sonuç olarak Te Rauparaha saklanırken saklandığı çukurun başına tüm vücudu kıllarla kaplı bir savaşçı geldiğini görür. Bu “Kıllı Adam” Te Rauparaha’ya zarar vermez hatta onu serbest bırakır ve Te Rauparaha çukurun derinliklerinden yavaş yavaş gün ışığına çıkar. Çıkınca da mutluluktan Haka Dansı’nı yapmaya başlar. Dansla beraber söylediği sözler de şöyledir:

Ölüm bu, ölüm bu!
Yaşam bu, yaşam bu!
İşte bu kıllı adamla,
Güneş yeniden doğdu!
Yan yana durun, yan yana!
Zirveye çıkacağız, zirveye.
Güneşin doğduğu yere!

Yani Haka Dansı aslında bir savaş dansıdır ve Te Rauparaha’nın ölümden kurtuluşunu anlatır. Maorilere göre Haka dansı “celebration of life” (yaşamın, hayatın kutlanması) demek. Sözleri de birlik beraberlik mesajı verir ve Nazım Hikmet’in Nikbinlik şiirinde de olduğu gibi güzel ve güneşli günlerin görüleceğini vaat eder.