Katar’la swap anlaşması uzatıldı

Yayın tarihi: 8 Aralık 2021 Çarşamba 9:44 am - Güncelleme: 8 Aralık 2021 Çarşamba 10:22 am

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Katar Merkez Bankası arasında yapılan swap anlaşması 3 yıl daha uzatıldı. Anlaşmanın büyüklüğü geçen yıl 5 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseltilmişti.

Dün 15 yeni anlaşma imzalayan Türkiye ile Katar’dan ‘swap’ hamlesi geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Katar Merkez Bankası arasında yapılan swap anlaşması yapılan düzenleme ile uzatılmasına karar verildi.

İki ülkenin dışişleri bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, “Katar ve Türkiye, Katar Merkez Bankası ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası arasındaki Türk Lirası ve Katar Riyali takas düzenlemesinin uzatılmasına yönelik anlaşmanın uzatılmasından memnuniyetlerini ifade ederler” denildi.

Katar Merkez Bankası’yla, Ağustos 2018’de 3 yıllığına swap anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmanın büyüklüğü ise geçen yıl 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarılmıştı. Son atılan imzayla anlaşma 3 yıl daha uzatıldı.

Swap anlaşmasında, iki taraf arasında, belirlenen tutarda bir para başka bir para ile değiştiriliyor. Değiştirilen ana paralar belirli bir süre sonunda geri veriliyor. Bu durumda MB’nin döviz rezervi kağıt üstünde artmış olsa da bu net rezerve yansımıyor.

Çin’le de 6 milyar dolarlık swap anlaşması bulunan Türkiye, BAE ve Güney Kore’yle de bu konuda görüşmeler yürütüyor. Swap, MB’nin döviz rezervlerinde önemli bir yer tutuyor, toplam swap miktarı çıkarıldığında rezerv eksiye düşüyor.

Öte yandan dün iki ülke arasında toplam 15 anlaşma imzalanmıştı.

Türkiye ile Katar arasında 15 yeni anlaşma

Erdoğan’dan Katar görüşmesine ilişkin açıklama

Katar Emirinin elini havada bıraktı