‘Katar askerleri ve savaş uçakları Türkiye’ye geliyor’

Yayın tarihi: 27 Haziran 2021 Pazar 4:10 pm - Güncelleme: 27 Haziran 2021 Pazar 4:10 pm

Türkiye ile Katar arasında yapılan anlaşma ve iş birliklerine yenisi eklendi. Yapılan anlaşmaya göre Katar savaş uçakları Türkiye’ye gelecek.

Katarlı öğrencilerin askeri sağlık alanında Türkiye’de üniversite eğitimi alması ve orduevlerinden yararlanmasıyla ilgili tartışmalar sürerken Türkiye ile Katar arasında yapılan anlaşma ve iş birliklerine yenisi eklendi.

Yapılan anlaşmaya göre; 36 Katar savaş uçağı ve 250 Katar askeri, 5 yıl süreyle Türkiye’deki askeri üs ve bölgeler ile havaalanlarında konuşlanacak. “Harbe hazırlık ve eğitim” amacıyla Türk hava sahasını kullanacak.

DİPLOMATİK AYRICALIK

Sözcü’de yer alan habere göre, anlaşmaya Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ile Katar Genelkurmay Başkanı Al-Ghanım imza attı. Anlaşma TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzası ile kanun teklifi olarak Meclis’e sunuldu. Anlaşmaya göre; Katar’a ait Fransız Mirage ve Rafale savaş uçakları ile ABD yapımı C-17 ve C-130 tipi nakliye uçaklarına, Apache helikopterlerine diğer uçuşlardan ayırt edilebilmesi için “Daimi diplomatik uçuş izni ve numarası” verilecek. Katar uçakları havadan tehlikeli madde ve mühimmat da atabilecek.

Türkiye, FIFA 2022 Dünya Kupası sırasında güvenliği sağlamak için Katar’a çevik kuvvet ekibi de gönderecek. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, anlaşmayı şöyle eleştirdi: “Niyet mektubu TBMM’ye geldi. Katar bu işi neden özel güvenlik şirketlerine değil de Türk çevik kuvvet polisine yaptırmak istiyor? Çevik kuvvet, mobil acil müdahale, özel harekat, bomba imha ve duyarlı köpek göndereceğiz. Katar aşkı sınır tanımıyor.”

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ise “Dünyada 3 önemli hava savunma ve atış merkezi var. Bunlar ABD, İsrail ve Türkiye- Konya’da bulunuyor. Katar uçak ve askerleri de Konya’da olacaktır” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak da “Yabancı ülke askerlerinin Türkiye’de bulunması anayasamıza göre TBMM iznine tabidir, böyle bir izin alınmadı. Caddelerimizi bile ‘Katar’ yaptılar. Hediye kılıfı ile 500 milyon dolarlık uçak aldılar, nedir bu Katar aşkı?” diye sordu.