Katar Almanya’ya sıvılaştırılmış doğal gaz satacak

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 7:00 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 7:03 pm

Rusya‘nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon sebebiyle Moskova’dan enerji bağımlılığını azaltmak isteyen Almanya, Katar ile ‘uzun vadeli’ sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması imzaladı.

Rusya’ya enerji bağımlığından başı çeken ülkelerden olan Almanya, yeni enerji tedarik noktaları bulmaya çalışıyor. Rusya’dan doğal gaz tedarikini azaltmak isteyen Almanya, Katar ile sıvılaştırılmış  doğal gaz (LNG) anlaşması imzaladı.

Katar’ın başkenti Doha’yı ziyaret eden Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in, Katarlı yetkililerle yaptığı görüşmelerinin ardından iki ülkenin uzun vadeli enerji iş birliği konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

KATAR LNG TERMİNALLERİNİN İNŞASINI ‘HIZLANDIRACAK’

Euronews’in haberine göre; Katar‘dan yapılan açıklamada, Berlin’in uzun vadeli yeni bir anlaşmanın parçası olarak iki sıvılaştırılmış doğal gaz terminalinin inşasını “hızlandırmayı” taahhüt ettiği aktarıldı.

Bazı Avrupa ülkeleri, Moskova’nın Ukrayna operasyonunun ardından Rus gazına alternatif olarak görülen sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için Katar’a yönelmiş durumda.

Ancak Katar, kısa süreli alışveriş yerine uzun vadeli anlaşmalar istiyor.

Dünyanın en büyük üç LNG ihracatçısından biri olan Katar, 2027 yılına kadar mevcut üretimini yüzde 50 oranında artırmayı planlıyor.

Keza Katar, Avrupa’nın Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmada önemli rol oynayabilecek ülke olarak görülüyor.

Berlin, Moskova’nın dış gelirlerini kesmek için Rus enerji kaynaklarına yönelik hızlı bir ambargo uygulanmasına karşı çıkması nedeniyle eleştirilerin hedefinde yer almıştı.

Almanya ise Rusya’ya uygulanan yaptırımların büyük ekonomik zararlara ve enerji fiyatlarında ciddi artışlara yol açabileceği konusunda ısrar ediyor.

Bu arada Rusya, Almanya’nın en büyük gaz tedarikçisi konumunda.

“RUS GAZINI REDDETMEK ZOR”

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, bir gazeteye ülkesinin Rus enerji bağımlılığı hakkında demeç vermişti. Habeck, kömür ve petrolden tedariğinden yıl sonuna kadar vazgeçebileceklerini belirterek şunları ifade etmişti: “Ancak en zoru Rus gazını reddetmek”

ABD’nin Afganistan temsilcisi Katar, NATO üyesi olmayan önemli müttefik oldu

Almanya Rusya’dan enerji ithalatının tamamen yasaklanmasına karşı