Kaslowski: İşsizlik ve hayat pahalılığı geleceğimizi tehdit ediyor

Yayın tarihi: 27 Nisan 2021 Salı 5:36 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2021 Salı 5:36 pm

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, “İşsizlik ve hayat pahalılığı, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de tehdit eder durumdadır. Bu alanlarda çok ciddi adımlara ve ilerlemeye ihtiyacımız var” dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) 23. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nde konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, salgının iş dünyasına etkileri, Avrupa Yeşil Mutabakatı, işsizlik, pahalılık, enflasyon ve dijital dönüşüme ilişkin açıklamalar yaptı.

Kaslowski, ‘dünyada ana temanın değiştiğini, dijital dönüşüm, yeşil sanayi devrimi ve farklılaşan bir ekonomik sisteme doğru yol alındığını belirterek, Türkiye’nin bu zaman zarfında, içeride yaşanan iktisadi sorunlardan dolayı, ana global temadan kopmaması gerektiğini’ söyledi. Kaslowski, “İçeride halen tartışmakta olduğumuz enflasyon-faiz-döviz sarmalından bir an evvel çıkıp, global gidişatı doğru okuyup yakalamamız gerekmekte. Aksi takdirde küresel ekonomideki yerimizi korumamız mümkün olmayacaktır” dedi.

“İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞI GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR”

İşsizlik rakamlarında artışın hızla devam ettiği ve geniş tanımlı işsizliğin %28’e kadar yükseldiği zor bir süreçten geçildiğine dikkat çeken Kaslowski, “Geçtiğimiz hafta kısa çalışma ödeneğinin yeniden uzatılmasına dair çıkan kararı son derece olumlu karşılıyoruz. İstihdama yönelik desteklerin devam etmesi gerektiğine de inanıyoruz. İşsizlik ve hayat pahalılığı, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de tehdit eder durumdadır. Bu alanlarda çok ciddi adımlara ve ilerlemeye ihtiyacımız var” yorumunu yaptı.

“ÇÖZMEMİZ GEREKEN BİR ENFLASYON PROBLEMİMİZ VAR”

“Masada çözmemiz gereken bir enflasyon problemimiz var” diyen Kaslowski, “Bu temel sorunu çözmek için para politikasının öngörülebilir olması, disiplinli ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi ve Merkez Bankamızın enflasyon hedeflemesi konusunda her türlü aracı bağımsız bir şekilde kullanmasını bekliyoruz. Enflasyon ile mücadelede başarılı olmaz isek diğer makroekonomik sorunlarımızı da çözemeyiz. Bunu açık bir şekilde kabul edip bu yönde hareket etmek şart. Aksi durumda, orta-uzun dönemde büyümenin finansmanı için gerekli olan dış kaynak ihtiyacına ulaşmak mümkün olmayacak ve istihdam ve işsizlik sorunları daha da derinleşecektir” ifadelerini kullandı.