Kaşıkçı’nın nişanlısı idamlara karşı çıktı

Yayın tarihi: 25 Aralık 2019 Çarşamba 6:48 am - Güncelleme: 25 Aralık 2019 Çarşamba 6:54 am

Kaşıkçı’nın nişanlısı, “İdamlar cinayetin arkasındaki gerçek nedeni gizleyecek, durdurulsun” dedi. İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Suudi mahkemesince alınan kararı, “adaletsiz ve geçersiz” olarak niteledi ve verilen idam kararlarıyla Riyad’ın gerçeği örtbas etmek istediğini söyledi.

Euronews’ten Rahmi Gündüz’ün haberine göre, mahkeme kararıyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Cengiz, duruşmaların hüküm giyenlerin neden cinayeti işledikleri sorusuna bir yanıt getiremediğini belirtti ve bunun nedeni olarak duruşmaların kapalı celsede gerçekleşmiş olmasını gösterdi.

KAŞIKÇI CİNAYETİNDE KAN DONDURAN İFADE

Cengiz, “Eğer bu insanlara kendilerini açıklama ve konuşma hakkı verilmediği takdirde, biz hiçbir zaman bu cinayetin arkasındaki gerçeği bilemeyeceğiz. Ben dünyadaki bütün yetkililere, bu tür bir idam kararını kınamaları, acilen gerçeğin örtbas edilmesine neden olacak bir adım olan idamların hemen önüne geçmeleri için çağrıda bulunuyorum.” dedi.

Mahkemenin kararı

Suudi Arabistan Başsavcılığı, İstanbul’daki konsolosluk binasında Ekim 2018’de vahşice öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında 5 sanık hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verildiğini açıklamıştı.

Kaşıkçı cinayetini yöneten isim olarak bilinen Suud el-Kahtani’ye herhangi bir suçlama yöneltilmedi.

Suudi Arabistan Başsavcılığı, Kaşıkçı cinayetinde parmağı olan Suudi Arabistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi’ye de suçlama yöneltmedi.

Başsavcılık, Kaşıkçı cinayetinde görev alan eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri’nin serbest bırakıldığını açıkladı.

Türkiye’nin tepkisi

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Suudi Arabistan mahkemesinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kararına ilişkin, “Düzmece yargılamanın sonucunda çıkan karar, davayı takip eden adil gözlemcilerin zekasına bir hakarettir. Bu cinayetten sorumlu olanlar er ya da geç adaletle yüzleşmelidir. Uluslararası toplum bunu unutmamalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.