Kasap esnafı, tavuk parçalama yasağının kaldırılması durumunda beyaz et fiyatlarında yüzde 30'lara varan bir düşüş sağlanabileceğini savunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2015 yılında salmonella bakterisinin yayılmasını önlemek amacıyla getirilen yasağın, tüketicinin ucuz proteine erişimini zorlaştırdığını belirten kasaplar, bu düzenlemenin hem tüketiciler hem de esnaf açısından olumlu etkiler yaratacağını ifade ediyor.

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tavukçu, bütün tavuğun kilogram fiyatının şu anda 65 lira, tavuk göğsünün ise 200 lira civarında olduğunu belirterek, kasapların kendi bünyelerinde tavuk parçalamalarına izin verilmesi halinde fiyatların daha dengeli olacağını söyledi. Tavukçu, yasağın kaldırılması durumunda tüketicinin daha uygun fiyatlarla beyaz ete ulaşabileceğini, bu durumun gıda enflasyonu üzerinde de olumlu bir etki yaratacağını ifade etti.

KASAPLAR HAZIR

Tavukçu, salmonella bakterisinin üretim ve kesim süreçlerinde hijyen standartlarının sağlanamaması nedeniyle yayıldığını hatırlatarak, kasapların tavuk parçalama sürecini daha hijyenik hale getirmek için gerekli düzenlemeleri yapmaya hazır olduklarını söyledi. Ayrı bıçak, tezgah ve dolap kullanımı gibi önlemler alınarak sürecin güvence altına alınabileceğini ifade eden Tavukçu, fiyat dalgalanmalarının da bu şekilde önüne geçilebileceğini belirtti.

Nebati'nin getirdiği KKM resmen kaldırıldı Nebati'nin getirdiği KKM resmen kaldırıldı

YASAK KALKARSA GÖĞÜS 150 LİRAYA KADAR DÜŞER

Kasaplar, yasağın kalkması durumunda tavuk göğsü fiyatının 150 liraya kadar inebileceğini öngörüyor. Ancak kırmızı ette zincir marketlerle rekabet edememekten yakınan esnaf, beyaz et piyasasında monopol bir yapının oluştuğunu ve bu durumun küçük ölçekli işletmeleri olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Kasapların, özellikle entegre işletmelerin baskısından kurtulup tüketiciye daha uygun fiyatlarla ürün sunmak için düzenleme talep ettiği belirtiliyor.

TÜKETİCİ HAK ETMEDİĞİ PAHALILIKLA KARŞI KARŞIYA

 Kasap esnafının tavuk parçalamak istediklerini ve et fiyatlarının oldukça yüksek olduğuna değinen İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi, Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü, Veterinerlik Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Kemal Büyükünal, kasapların tavuk etini parçalayamadığı için entegrelerin hazır paketlenmiş ürünlerini satan bayi haline geldiğini aktardı.

Büyükünal, “Entegrede paketlere koyuluyor, getirip kasabın rafına bırakıyor. Fiyatını da onlar belirliyor. Yani bugün perakendede bütün tavuğun kilogramı yaklaşık 70 lira civarında satılıyor.

2 kilogram bir tavuk 140 liraya satılması lazım. Dolayısıyla bunun parçaları da aşağı yukarı topladığınız zaman bu fiyata yakın olması lazım. Fakat kasap salmonella bulaştıramaz, bakterinin kaynağı entegrelerin kesimhanelerinde hayvanın bağırsağından gelir. Sonuç olarak tüketici hak etmediği şekilde pahalı bir ürünle karşı karşıya” dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi