Kars’ta bir köy HES sularının altında kaldı!

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 2:00 pm - Güncelleme: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 2:00 pm

Kars’ın Sarıkamış ilçesinin Karakurt köyünde HES barajının su toplaması üzerine köy sular altında kaldı. Özkan Coşkun adlı yurttaş, “Şu anda ortada kaldık, kimse ilgilenmiyor” dedi.

Sular altında kalan Karakurt köyündeki yurttaşlar mağduriyetlerinin giderilmesi için CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’a ulaşarak seslerini duyurmaya çalıştı.

Evrensel’den Fırat Topal’a konuşan köy sakinlerinden Özkan Coşkun, “Şu anda ortada kaldık, kimse ilgilenmiyor. Bizi ölüme terk ediyorlar” dedi.

MAĞDURİYETİMİZİ KİMSE DİNLEMİYOR
Bir haftayı aşkın ailesiyle evlerinin çatısında kalan Özkan Coşkun, şu an ailesiyle birlikte elde avuçta ne varsa tükettiklerini belirterek, “Gelin görün burada neler çektiğimizi yiyecek gıda bulmakta zorlanıyoruz. Çocuklarımızla çatıda perişan haldeyiz. Yetkililerden bir yardım bekliyoruz. Yetkililer duymuyor, duysalar da gelmiyorlar, 8 gündür bizi ölüme terk etmişler” dedi. Yapılan haksızlığa itiraz edince böyle bir cezalandırma yoluna gidildiğini ifade eden Coşkun, “4 kardeş bir komşumuz var, bu durumda. Evlerimize, tarlalarımıza su basarak bizi böyle insanlıktan çıkardılar. Alttan işini yürütmüş adamın harabe evine 850 bin TL para verilmiş. Bizim burada 4 evimiz var. Meyve ağaçları, ahırımız, tarlalarımız ve 4 tane evimiz var bize verilen bedel 410 bin TL. Buna itiraz ediyoruz. Kaymakamlıktan tutun bütün yetkililere bu mağduriyetimizi söylüyoruz, kimse bizi dinlemiyor” dedi.

AÇ SUSUZ BEKLİYORUZ

2 yıl önce kendilerine yeni bir köy kuracaklarının sözünün verildiğini belirten Coşkun, bu söze güvenerek ilçe merkezine yerleştiklerini bu durumun mağduriyetlerini daha da arttırdığını söyledi. Coşkun, “Köy kuruyoruz dediler. Siz gidin kiralarda idare edin dediler. Gidip kendi imkanlarımızla kiralarda kaldık, köyün kurulmasını bekledik. Şu an köy falan da yok. Yalan söylediler. Geçen yıldan bu yana kiradaydık. Pandemiden dolayı çalışamadık, zaten burada hayvancılığı da bitirdiler. Hayvanlarımızı bedavaya sattık. O parayı kiralara, faturalara verdik. Şu anda ortada kaldık, kimse ilgilenmiyor. Geçen ay geri geldik evlerimize, cebimizde para kalmadı çünkü. Benim 3 aylık kira borcum var, ödeyemiyorum. Evimize döndük çıkmamız için suyu daha da yükselttiler. Suyun evlerimize ulaşmaması gerekiyordu oysa, kanunsuz bir şekilde bunu da yaptılar. Burada evimiz, tarlamız her şeyimiz gasbedilmiş. Şimdi de canımızı gasbediyorlar. Bizi ölüme terk ediyorlar. Sadece şirket değil bizim devlet yetkililerimiz de aynı şekilde. 6 gündür kolluk güçleri geliyor, bakıyorlar öldük mü kaldık mı diye sonra gidiyorlar. Çocuklarımızın psikolojisi bozuk, çocuğum dün kendini suya attı. Kendim kurtardım çocuğumu. Şu anda 4-5 aile mağdur. Köy sular altında biz karşı çıktık gece gündüz çatılarda kalıyoruz. İlçeden getirdiğimiz gıdayı da bitirdik, bugün çocuklarımıza kahvaltı veremedik. Onlar da aç susuz bekliyorlar burada. Bekliyoruz kim mağduriyetimizi giderecek” dedi.

 

KÖY MUHTARI: BAKMAYIN ÖYLE FİGAN EDİYORLAR

Karakurt Köy Muhtarı Cengiz Özdemir ise durumu yalanlayarak, köylülerin parasını aldığını söyledi. Özdemir, “Bakmayın öyle figan ediyorlar. Parasını alan bir daha istiyor, ne koparsam kârdır. Köylüler paralarını almış, birkaç kişinin parası kalmış mahkemenin sonuçlanmasını bekliyor. Su köyün içine kadar gelmiş. Eve göre 300-500 bin TL verdiler. Bu işin izanı, kitabı var. Bayramdan sonra köy kuruyoruz. İşlemlerini bitirmişiz diyalog içerisindeyiz. Pandemiden dolayı çekiniyoruz, köyümüzü kuracağız” dedi.

İNSANLARIN KADERİ FİRMALARIN İNSAFINA TERK EDİLMİŞ

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, köylülere verilen sözün yerine getirilmediğine dikkat çekerek, ülkenin iktidar tarafından büyük şirketlere teslim edildiğini ifade etti. Karabat, “Köydeki durum şu; baraj doldukça köyü etkisi altına almaya başladı. Köylüler hayvanlarını otlatamaz durumda. Psikolojik sorunlar oluşmaya başlamış, intihar girişimleri olmuş. Bazen kazalar da meydana geliyor çünkü yaşadıkları alana kadar geldi su. Köylülere haklarıyla ile ilgili sözler verildi, o sözler tamamen yerine getirilmediği için köylüler orayı boşaltmak istemiyor. Türkiye’de büyük şirketlere teslim olmuş bir anlayış var. İnsanların kaderi büyük firmaların insafına terk edilmiş” dedi.