Karlov suikastına ilişkin davada ara karar

Yayın tarihi: 11 Ekim 2019 Cuma 11:06 am - Güncelleme: 11 Ekim 2019 Cuma 11:06 am

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastına ilişkin davada ara kararını açıkladı. Suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş’ın eski ev arkadaşı Sercan Başar, suikastın düzenlendiği serginin koordinatörü Mustafa Timur Özkan ve Kağan Bülbül’ün ev hapsi uygulanarak tahliyesine hükmedildi.

Rus Büyükelçi Karlov’un öldürülmesine ilişkin, FETÖ lideri Fethullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 28 sanıklı davanın görülmesine devam edildi. Sanıklardan Hüseyin Kötüce, kendisi hakkında somut bir delil bulunmadığını savunarak Karlov’un öldürülmesiyle bir ilişkisinin olmadığını iddia etti. Suikastın düzenlendiği serginin koordinatörlerinden olan sanık Timur Özkan, serginin Rus kökenli 2 koordinatörünün tanık, kendisinin ise sanık olduğunu belirterek suçsuz olduğunu öne sürdü.

BAŞKANDAN SANIĞA TEPKİ

Suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş’ın FETÖ’deki “öğretmeni” olduğu bildirilen sanık Şahin Söğüt, basında kendisi hakkında çıkan haberlere dair beyanda bulundu. Mahkeme başkanının iddianamedeki suçlamalara yönelik savunma yapmasını istediği Söğüt, adının lekelendiğini belirterek beyanlarını sürdürmeye devam etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı, “Kim yazıp veriyor bunları size” diyerek tepki gösterdi. Duruşmada okunan bilirkişi raporunda, Söğüt’ün cep telefonunda FETÖ’nün ByLock’tan sonra kullandığı Falcon adlı haberleşme programı, ABD’ye ait sahte telefon numarası ve telefon hafızasını sıfırlama için kullanılan bir program bulunduğu açıklandı.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş’ın eski ev arkadaşı Sercan Başar, sergi koordinatörü Timur Özkan ve Kağan Bülbül’ün ev hapsi adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. 7 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme, firari sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının ise devamını kararlaştırdı. Davaya, 29 Kasım’da devam edilecek.