‘Kariyer.net’ten 50 bin kişinin kişisel bilgileri çalındı!’

Yayın tarihi: 20 Ağustos 2020 Perşembe 11:25 pm - Güncelleme: 20 Ağustos 2020 Perşembe 11:25 pm

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Türkiye’nin önde gelen online iş ve işçi bulma platformlarından olan kariyer.net, 50 bin üyenin kişisel verilerinin çalındığını duyurdu.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık ise bu durumdan mağdur olabilecek insan sayısının 50 binden çok çok fazla olduğunun altını çizdi.

Kırık, Show Ana Haber’e yaptığı açıklamada kariyer.net’teki cv’lerde yer alan referans numaralarıyla beraber aslında 250 bin civarı vatandaşın verilerinin çalındığını belirtti.

10 Ağustos’ta gerçekleşen bu veri ihlaline ilişkin açıklama, kariyer.net tarafından Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na yapıldı.

50.000 kişiye ait olduğu tespit edilen bu veri ihlalinde kariyer.net kullanıcılarının e-mail adresi, kullanıcı şifresi, doğum tarihi, telefon numarası gibi bilgilerinin çalındığı belirtildi.

Bu veri ihlalini kamuoyuna açıklayan Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun yaptığı tam açıklama şu şekilde:

Bilindiği üzere, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun ‘Veri güvenliğine ilişkin yükümlülükler’ başlıklı 12’nci maddesinin (5) numaralı fıkrası ‘İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi hâlinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve kurula bildirir. Kurul, gerekmesi hâlinde bu durumu, kendi internet sitesinde ya da uygun göreceği başka bir yöntemle ilan edebilir.’ hükmünü amirdir.