Kariye Müzesi’ndeki tarihi fresk ve mozaikler kapatıldı

Yayın tarihi: 27 Ekim 2020 Salı 11:27 pm - Güncelleme: 28 Ekim 2020 Çarşamba 12:04 am

İBB Genel Sekreteri Mahir Polat, 30 Ekim’de ibadete açılacak Kariye Müzesi’nde bulunan tarihi freskler ve mozaikler perdeyle kapatıldığını duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya’nın ardından camiye çevrileceği açıklanan Kariye Müzesi’nin 30 Ekim’de kılınacak cuma namazıyla birlikte ibadete açılacağını açıkladı.

“CUMA NAMAZI İLE CEMAATİNE KAVUŞACAK”

Sosyal medya hesabı üzerinden Kariye Müzesi’nin ibadete açılacağını duyuran Erbaş, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Diyanet İşleri Başkanlığımıza devredilerek yeniden ibadete açılmasına karar verilen Kariye Camii inşallah 30 Ekim’de Cuma namazı ile birlikte yeniden cemaatine kavuşacak. Cenab-ı Hak minarelerinden ezan seslerini eksik etmesin. Milletimize ve tüm İslam alemine hayırlı olsun.”

“YAPININ KARAKTERİNİ VE SANATSAL DEĞERİNİ ÖLDÜRECEK VASIFSIZLIKTA”

Öte yandan camiye dönüştürülen müzelerdeki tarihi dokuların akıbeti merak konusu olurken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’tan bir paylaşım geldi.  Polat, Twitter hesabı aracılığıyla tarihi müzede Hz. İsa tasvirleri, Hristiyan semboller olmak üzere ikonaların üzerlerinin beyaz perdeyle kapatıldığı görüntüleri paylaştı. Polat paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

”Dünya sanat tarihinin baş yapıtlarından Kariye fresk ve mozaiklerinin kapatılması ne yazık ki yapının karakterini ve sanatsal değerini öldürecek vasıfısızlıkta. Solda eski hali, sağda yeni hali. Proje Türkiye kültür mirası yöneten ve koruyan bakanlık ve kurumları.”

AYASOFYA’DA DA MOZAİKLER PERDEYLE KAPATILMIŞTI

Öte yandan 24 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya’da da bin yıllık freskler ve mozaikler perdeyle kapatılmıştı.