Havaların sıcak olması ve gıdaların çabuk bozulması nedeni ile özellikle bugünlerde gastroenterit yani mide bağırsak enfeksiyonlarında bir artış yaşanıyor.
TRT Haber'den Fatma Demir Turgut'a konuşan Acil Tıp Uzmanı Dr. Veysel Balcı, “Havalar sıcak olduğu zaman besinler, çabuk bozulur. Uzun süre dışarıda bekletilen besinler bunlar içerisinde tavuk , krema, süt ürünleri uzun süre dışarıda kaldığı zaman bozulur. Sıcak havalarda sular çabuk enfekte olur” diye konuştu. https://tele1.com.tr/istanbul-pazar-gunune-kadar-nemden-bunalacak-685608/MEYVE SEBZELERE DİKKAT
Çiğ tüketilen sebze ve meyvelerin temiz suyla yıkanması önemli. Balcı, dışarıdan yemek yerken de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor: “Dışarıdan yediğiniz gıdaları da nereden yediğiniz çok önemli. Hijyen çok önemli eğer hijyene uyulmayacak bir yerde yemek tüketilebiliyorsa o zaman hastalık riski daha yüksek oluyor.”PİKNİĞE GİDENLERE UYARI
Balcı, “Pikniğe gittiğimiz zaman kaynak sularının çok temiz olduğunu düşünüyoruz. Bir enfeksiyon riski taşır, onun dışında ağır metaller bulundurabilir çünkü onların kontrolleri yapılmamıştır, sadece hastalık olarak değil aynı zamanda arsenik zehirlenmesi, cıva zehirlenmesi, kurşun zehirlenmesine maruz kalabiliriz” dedi. Çocuk ve yaşlılarda uzun süren kusma ve ishal olduğunda acil servise başvurulması öneriliyor.
Muhabir: Barış Önal