Karamollaoğlu: Kılıçdaroğlu tahminlerden daha fazla oy alacak

Yayın tarihi: 30 Mart 2023 Perşembe 11:36 am - Güncelleme: 30 Mart 2023 Perşembe 11:36 am

Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimleri kaybetme paniği olması nedeniyle HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi ile ittifak yaptığını söyledi. Karamollaoğlu, Millet İttifakı adayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun tahminlerde daha fazla oy alıp seçileceğini de dile getirdi.

Cumhurbaşkanı adaylarının belirlenmesinin ardından iktidardan muhalefete tüm ittifakların gündeminde Meclis seçimlerinde iş birliği arayışı var.

Millet İttifakı bir tarafta bazı illerde ortak liste çıkarmayı konuşuyor, diğer tarafta Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun gündeme getirdiği Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi’nin içinde yer alacağı “İttifak içinde ittifak” formül müzakere ediliyor.

Listelerin teslim edileceği 9 Nisan’a kadar devam etmesi beklenen görüşmelerin nasıl sonuçlanacağı merak konusu.

İktidar kanadı açısından da liste tartışmalarının yanı sıra Yeniden Refah ve HÜDA-PAR ile ittifakı genişleten AKP’nin bu kararlarının seçime nasıl etki edeceği tartışılıyor.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Millet İttifakı içindeki iş birliği arayışını Meclis seçimlerinde çoğunluğu sağlamak için elzem görürken AKP’nin  son dakika Cumhur İttifakı’nı genişletme adımları için “Tayyip Bey’i şu an birazcık panik içinde görüyorum. Kaybetme ihtimalinin arttığını görüyorum” değerlendirmesinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı yarışına giren Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın adaylıklarını “Bir netice alınmayacağını bilmenize rağmen böyle bir ısrarda bulunmanız seçim neticesini, doğrudan doğruya Cumhurbaşkanlığı seçimini etkilemeye matuf bir çıkış” olarak yorumlayan Karamollaoğlu’na göre HDP’nin aday çıkarmama kararı ise, “Mantıklı bir tavır” oldu.

Karamollaoğlu tüm risklere karşın seçim sonucu içinse iddialı, “Bu seçim tahminlerin ötesinde bir netice verecek. Birinci turda kazanma ihtimali var. Kılıçdaroğlu’nun tahminlerden daha fazla oy alacağını ve fark ortaya koyacağını zannediyorum” diyor.

Gazete Duvar’a konuşan Karamollaoğlu’nun öne çıkan yanıtları şöyle:

‘ÜÇLÜ İTTİFAK GÖRÜŞMELERİNDE BİRKAÇ GÜN DAHA BEKLENECEK’

“Seçimde iş birliği çalışmaları hangi aşamada. İttifak içinde ittifak olarak tarif edilen formülde bir sonuca ulaşıldı mı?

Henüz bir neticeye varılmadı. Birkaç gün daha sabredeceğiz. Bu ittifakın olması her üç parti için de parlamentoda Millet İttifakı’nın çoğunluğu için de önemli. Çünkü ayrı ayrı seçime girdiğimizde aynı neticeyi elde edemiyoruz. Herkes kendi açısından meseleyi mütalaa ediyor. Birkaç gün daha bekleyeceğiz.

2018 seçimlerinde olduğu gibi CHP veya İYİ Parti listelerinden seçime girme formülü uygulanır mı?

Böyle birkaç kişi olabilir ama onun için şimdiden bir şey söylemek olmaz. O son günün işi. Belli kişilerin Meclis’te temsil edilmesini sağlayabilmek veya eğer ciddi bir netice elde edemezsek, Meclis’te bizim sesimiz olabilecek birkaç kişinin olması için. Çok büyük rakamlar olmaz. Bazı iddialar dolaşıyor. Grup teşkil edecek kadar falan. Değil. Onlar biraz daha mahremiyet gerektiren çok özel konular. Şu anda bir şey söylemeyi, bunu bir pazarlık konusu vesaire yapmayı da doğru bulmam.

 

‘TAYYİP BEYİ PANİK İÇİNDE GÖRÜYORUM’

Bu matematik tutar mı? HÜDA-PAR’ın bazı söylemeleri Kürt seçmende, kadın seçmende ters tepebilir mi?

İnsan endişeli olunca, tedirgin olunca, bir yerden bir şeyler kazanıyorum derken öbür taraftan da kaybeder. HÜDA-PAR’a bugüne kadar oy vermiş olanlar bu seçimde Tayyip Bey’e oy verebilirler ama Kürt seçmen oraya oy verenlerin çok çok fevkinde bir seçmen adet olarak. Yani biz belli miktarda insanı buradan kazanacağız derken daha fazlasını kaybetme ihtimali de olabilir. Neticede Tayyip Bey’i şu an birazcık panik içinde görüyorum. Kaybetme ihtimalinin arttığını görüyorum. Onun için de her yola başvurmaya ihtiyaç duyuyor, her çareyi arıyor. Bundan dolayı da insan çok rahatlıkla hata yapar. Yani ben şu oyu alırken neyi kaybederim düşüncesi orada yürümüyor anladığım kadarıyla.

‘KAZANAMAYACAĞINI BİLEREK SEÇİME GİRMEK BAŞKA BİR NİYET GEREKTİRİR’

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 4 adaylı bir yarış olacak görünüyor. İnce’nin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kılıçdaroğlu-İnce görüşmesinden nasıl bir netice çıkacak bilmiyorum ama 4 adayın seçime girmiş olması ister istemez neticeyi birinci turda etkileyecek gözüküyor. Seçimi kazanmayacağını bile bile bir seçime girmek başka bir niyet gerektirir. O da cumhurbaşkanlığı seçimini etkilemektir. Ben 1 milyon, 3 milyon oy alacağım. Yani o niyetle girdiğiniz zaman kimden oy alacağınıza bağlı olarak denklem değişir. Hesaplanarak yapılan bir iştir. Vazgeçerler mi, geçmezler mi göreceğiz.

Ata İttifakı adayı Sinan Oğan’ın pozisyonunu nasıl görüyorsunuz?

Aynı şekilde. Yani bir netice alınmayacağını bilmenize rağmen böyle bir ısrarda bulunmanız seçim neticesini, doğrudan doğruya Cumhurbaşkanlığı seçimini etkilemeye matuf bir çıkış. Onun da neticesini göreceğiz.

‘BU SEÇİM TAHMİNLERİN ÖTESİNDE NETİCE VERECEK’

4 aday seçimin ikinci tura kalmasına neden olabilir. Böyle olsa da ikinci tura Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun kalacağını söyleyebiliriz. Sizce 2. turun riski nedir?

Bu seçim tahminlerin ötesinde bir netice verecek diye düşünüyorum. Birinci turda kazanma ihtimali var diye düşünüyorum. Kılıçdaroğlu’nun tahminlerden daha fazla oy alacağını ve fark ortaya koyacağını zannediyorum. Tabii ki bu nihayet tahmin, zan. Tayyip Bey de bunun tam tersini ispat edebilmek için kolları sıvadı. Her yolu da deniyor. Grup grup insanları da etkilemeye çalışıyor, toplumun genel kesimini de etkileyebilmek için çare arıyor.”