Karamollaoğlu: Darbe tam olarak budur

Yayın tarihi: 15 Ekim 2020 Perşembe 4:28 pm - Güncelleme: 15 Ekim 2020 Perşembe 5:11 pm

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AYM üyesi Yıldırım ile İçişleri Bakanlığı arasında yaşanan ‘ışık’ tartışmasına katıldı. Karamollaoğlu, ‘Bugün Türkiye’de adaletin ışığı sönüyor’ diyerek, “İktidarın gücü; ‘hukukun üstündeyim’ diyor, işte darbe tam olarak budur!” açıklamasında bulundu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, salı günü Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği yeniden yargılama kararını ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle reddetti. Kararın ardından İçişleri Bakanlığı ve AYM üyesi Engin Yıldırım arasında ‘ışık’ polemiği yaşandı.

Enis Berberoğlu’nun itirazı reddedildi

“BUGÜN TÜRKİYE’DE ADALETİN IŞIĞI SÖNÜYOR”

Saadet Partisi Genele Başkanı Temel Karamollaoğlu, tartışma yaratan “ışıklar yanıyor” polemiğiyle ilgili AKP iktidarını eleştirdi ve “Siz bir açıklamayı bırakın Anayasa hükmünü hiçe sayıyorsunuz” dedi. Karamollaoğlu yerel mahkemenin AYM kararını tanımamasını ihtilal olarak yorumladı.

Karamollaoğlu şu ifadeleri kullandı:

Ahmet Necdet Sezer Ankara’daki ışıkların neden açık olduğunu açıkladı

“Bugün Türkiye’de adaletin ışığı sönüyor. AYM’nin bir üyesinin ışıklardan bahsetmesi gündemi alt üst etti. Vay canına yav AYM nasıl olur da ihtilali hatırlatacak bir açıklama yapabilir. Siz bir açıklamayı bırakın Anayasa hükmünü hiçe sayıyorsunuz. Anayasa bir karar veriyor yerel bir mahkeme ben buna uymam diyor. İhtilal olduğu zaman da zaten böyle bir durum meydana gelir.

“DARBE TAM OLARAK BUDUR”

Bugün iktidarın gücü; “hukukun üstündeyim” diyor, işte darbe tam olarak budur!

Bugün ülkemiz için yapılacak tek şey; hukuka geri dönmek, adaleti tesis etmek, keyfi uygulamalardan vazgeçmektir. “Ben devletim, ben kanunum, istediğimi yaparım” mantığını rafa kaldırmaktır.”

Kılıçdaroğlu’ndan ‘Berberoğlu’ açıklaması: Yerel mahkeme sarayın mahkemesidir

“SİVİL DE OLSA AYNI HUKUKSUZLUK”

Enis Berberoğlu kararı da buna bir uygulamadır. “Benim kanaatime göre suçludur, hapiste kalması icap eder, haklarının hiçbirisinin iade edilmesine gerek yok, AYM’nin kararı bana göre yok hükmündedir” dediniz mi anayasa yok demektir. İhtilal yapanlar önce anayasayı rafa kaldırmayı bir görev biliyorlar bunu unutmasın kimse. Bu askeri değil de sivil bir müdahale ise aynı hukuksuzluğu içeriyor demektir.

“HUKUK EN ÜSTTE OLMAK ZORUNDA”

Sayın Cumhurbaşkanı’nı Anayasa’nın açık hükümleri karşısında, AYM’nin aldığı kararları uygulamaya davet ediyorum. Düşünün Bugünkü AYM sistemini değiştirip Cumhurbaşkanlığı Başkanlık sistemine uyduracağız diye düşünebiliyorlar. Ne olacak yani padişahlık olarak hükümdar her zaman anayasanın üstünde olacak böyle bir manayı kabul etmek mümkün değil ki! Siz, bir memlekete barış ve huzur getirmek istiyorsanız; hukuk, her zaman bütün güç sahiplerinin üstünde olmak mecburiyetindedir. Türkiye’de, herkes endişeli! Arkasında iktidar desteği olmayan insanlar, yarın birilerinin kapısını çalabileceğinden endişeli.”

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Engin Yıldırım, sosyal medya hesabından AYM binasının fotoğrafını “Işıklar yanıyor” notuyla paylaştı.

Paylaşım sosyal medyada tartışmaya neden olurken, bazıları Yıldırım’ın bu gönderisini İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında verilen “yeniden yargılama” kararını tanımamasına gönderme olarak, bazıları ise Yıldırım’ın darbe imasında bulunduğu şeklinde yorumladı.

Engin Yıldırım’ın paylaşımı sonrasında İçişleri Bakanlığı Twitter hesabından ise “Işıklarımız hiç sönmüyor” denilerek bir paylaşım yapıldı.

Yıldırım, gelen tepkiler üzerine sosyal medya hesabından yaptığı yeni paylaşımda “Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir” dedi.