Karakolda ölüm davasında tutuklu tek polise tahliye

Yayın tarihi: 25 Nisan 2022 Pazartesi 1:48 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2022 Pazartesi 1:48 pm

Birol Yıldırım‘ın Esenyurt Polis Merkezi’nde ölümüyle ilgili 12 polisin yargılandığı davada tutuklu tek polis tahliye edildi, bir hakim karara şerh düştü.

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım’ın, İstanbul Esenyurt Polis Merkezi Amirliği’nde hayatını kaybetmesiyle ilgili biri tutuklu 12 polisin yargılandığı davada sekiz aydır tutuklu bulunan tek polis İsmail S. oy çokluğuyla tahliye edildi.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu komiser yardımcısı İsmail S. SEGBİS ile bağlandı. Diğer 11 sanık katıldı. Duruşmada taraf avukatları hazır bulunurken, duruşma salonuna basın mensupları alınmadı.

Duruşmada 6 tanık dinlendi. Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla tutuklu sanık İsmail S.’nin üzerine atılı suçun niteliğinin değişme ihtimali, dosyaya sunulan bilirkişi raporu, Adli Tıp Kurumu raporu ve delillerin büyük oranda toplanmasını göz önüne alarak tahliyesine karar verdi.

BİR HAKİMDEN ŞERH

Bir üye hakim ise sanığın tutuklu yargılanması gerektiğini ifade ederek karara şerh düştü. Hakim şerh kararında “Atılı suçun niteliği, Adli Tıp Kurumu raporunun ayrıntısı, dinlenen tanık beyanlarının tekliği gözetilerek sanığın tutuklu yargılanması gerektiği kanaatinde olduğumdan çoğunluğa bu yönden katılmıyorum” ifadelerini kullandı.

Esenyurt karakolundaki 77 dakikada ölüm bilirkişi raporunda

NE OLMUŞTU?

Özel bir güvenlik şirketinde amir olarak çalışan 42 yaşındaki Yıldırım, mesai arkadaşı B.U.’nun bir polis memuruyla tartışıp gözaltına alınması üzerine 5 Haziran’da saat 22:30 sıralarında Esenyurt karakoluna gitmişti. Birol, bilgi almak isteyince rütbeli bir memurun, “Bu arkadaşı da alın içeri” talimatıyla saat 23:30 sıralarında gözaltına alınmıştı. 6 Haziran’da saat 03:00 sıralarında ise bir polis karakoldan dışarı çıkarak bekleyenlere, “Birol Yıldırım vefat etti. Başınız sağ olsun” demişti.

Yıldırım’ın dövüldüğüne şahit olan A.U. çok sayıda polisin kendilerine kötü muamelede bulunduğunu belirterek şunları anlatmıştı: “Babam B.U. ile ikimizi yemekhaneye soktular. İkimiz de ters kelepçeliydik. Polis memurları bizi hazır bekliyordu. 10 kişiydiler. Dinlene dinlene ve kişiler değişe değişe bizi dövdüler. Yüzümüz duvara dönükken içeriye birisini fırlattılar. Adam benim sırtımdan destek aldı. Tanımadığım birisiydi. Ters kelepçeliydi. Bu şahsı 25 dakika ters kelepçeli darp ettiler. Sonra babam ve ben gibi ters kelepçeli dizlerinin üstünde dik durup duvara bakmasını söyleyerek odadan çıktılar. O sırada şahsın isminin Birol olduğunu öğrendim.”

Valilik ve emniyet ölümle ilgili Yıldırım’ın ‘bekletildiği sırada fenalaştığını’ söylese de ortala çıkan kamera görüntülerinde Yıldırım’ın karakolun kapısında birden çok polis tarafından yaka paça içeri çekildiği, binanın içinde de kalabalık polis grubunun etrafını çevirerek tekme attığı görülüyordu.

Yıldırım’ın polisler tarafından darp edildiği anların görüntüleri yayınlanmıştı. Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından 12 polis hakkında dava açılmış, komiser yardımcısı İsmail Alperen Selman tutuklanmıştı.

Karakolda ölüm davasında tehdit iddiası: ‘İnşallah sizin de başınıza gelir’

Esenyurt Karakolu’nda ölü bulunmuştu: 12 polis işkenceyle yargılanacak