Karadeniz sele teslim: Dereler taştı, ev ve iş yerlerini su bastı

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2021 Perşembe 10:42 am - Güncelleme: 23 Ağustos 2022 Salı 10:05 am

Geçtiğimiz günlerde Rize’de meydana gelen sel felaketi 6 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. Rize’de yine bir sel yaşandı ve bazı ev ve iş yerlerinin bodrum katlarını su bastı. Fındıklı ilçesinde mahsur kalanlar için kurtarma çalışması başlatıldı.

Rize, 8 gün aradan sonra yeniden sele teslim oldu. Rize’nin Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçeleri ile Artvin’in Arhavi ilçesinde sağanak sonrası dereler taştı, cadde ve sokaklar göle döndü. Sel sularına bir kişinin kapılarak kaybolduğu belirtilirken, ilçede valilik tarafından kriz merkezi oluşturuldu. Meteoroloji’den yapılan açıklamada, Trabzon’un batı ve doğu kesimlerinde kuvvetli, Rize ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli yağışların beklendiği vurgulandı.

Ardeşen’e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi, Fındıklı’dan geçen Arılı Deresi ise taştı. Bu nedenle tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu.

İlçelerde ulaşımı sağlayan bazı yollar da derelerin taşması sonucu trafiğe kapandı.

Artvin’in Arhavi ilçesinde de sağanak yağış nedeniyle gündelik hayat durma noktasına geldi.

Sel sularına bir kişinin kapılarak kaybolduğu belirtilirken, ilçede valilik tarafından kriz merkezi oluşturuldu. TELE1’e konuşan Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, Artvin’de kaybolan bir kişinin bulunduğu bilgisini paylaştı. Çervatoğlu “Derelerde ciddi taşma var. Üretim tesislerinde bazı sorunlar var. Kısmen hasar aldı. Can kaybımız yok. Şu an imkanlarımız yetiyor ama suyun gücünü biliyoruz” dedi.

BAKAN SOYLU BÖLGEYE GİTTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Soylu, gece yarısından sonra Meteoroliji’nin bildirdiği yağmurun beklenenin de üzerinde yağdığını belirterek, “Can kaybımız yok; 1-2 tane yaralımız var. Elbirliği ile inşallah bunun üstesinden geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Bakan Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Arhavi’ye 170 kg, Hopa’ya da 183 kg yağış düştü. Hopa’da yağış nedeniyle bir şey yok. Murgul’da var. Yağmurun şiddet merkezi etkilediği alan hem Arhavi oldu hem de Murgul oldu. Murgul’a da gideceğiz. Özellikle ana derenin tahkimatları yıkması sonucu Boğaziçi mahallesine yönelik sel baskını su baskını oldu, alt katların tamamı su doldu, mahsur kalan vatandaşlarımız oldu. AFAD, AKUT, JAK ve belediye ekipleri herkes elinden gelen gayreti göstererek ciddi bir şekilde tahliyeler gerçekleştirildi, tahliyeler gerçekleştirilmeye de devam ediyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hem Arhavi’ye gelmeden hem geldikten sonra sürekli bilgi verdiğini ifade eden Bakan Soylu “Sürekli iletişim halindeyiz, genel durumu anlatmaya çalıştık. Talimatları oldu. Hem Erzurum’dan hem Trabzon’dan tüm ekipleri, büyükşehir ekiplerini buraya çektik. Onlar da geliyorlar. Kızılay tüm yemek su ve diğer ihtiyaçlar için burada. Kaymakamlığımızda Kriz Merkezi oluşturduk. Çevredeki tüm illerden vidanjörleri buraya çekiyoruz. Alt katların tamamı çünkü suyla dolu, bunlar tahliye edilecek. Ana dereden şehre su gelişinin önlemek için taş ocağından taş getirerek DSİ ekipleri geçici bir tahkimat yapacaklar. Boğaziçi mahallesine dereden gelen suyu tekrar ana dereye akıtmamız lazımdı. Onun için de bir kanal açıldı. 1 metre civarı sular çekildi ama hala bir çok noktada sular var. Bir çok vatandaşımızın hasarı var. Gücümüzün yettiği ölçüde bunlara yardımcı olmaya çalışacağız. Bir çok noktada arabalar sel sularına kapıldı, bir çok noktada balçığa gömüldüler. Elbirliği ile inşallah bunun üstesinden geleceğiz. Bizi sevindiren tek bir şey var, can kaybımız yok. Çok az yaralımız var. 1 veya 2 tane. Hastanemizin alt katını su basmıştı. Oradan bir takım tahliyeler oldu. Acil Servis hizmet vermeye devam ediyor. Tüm iş makinelerimiz çalışıyor, herkes gayret gösteriyor, çalışıyor. İnşallah bunun da üstesinden hep beraber geleceğiz, sabırla aşacağız” şeklinde konuştu.

Erdoğan: Rize’de selin vurduğu yerler afet bölgesi ilan edilecek

Rize’de çevre yolu böyle çöktü! Kayıp 2 kişi aranıyor