Kar topu oynayan çocukların vücutlarında yanık oluşmuştu! Uzmanlardan açıklama: ‘Kimyasal yanmaya işaret ediyor’

Yayın tarihi: 11 Ocak 2020 Cumartesi 9:04 pm - Güncelleme: 11 Ocak 2020 Cumartesi 10:22 pm

Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi ve AKUT Antalya Birim Sorumlusu profesyonel dağcı Yılmaz Sevgül, Afyonkarahisar’da 9 çocuğun vücudunda kar topu oynadıktan sonra meydana gelen değişime ilişkin açıklamalarda bulundu. Bölgede hava sıcaklığı soğuk yanığına neden olabilecek kadar düşük olmadığını kaydeden  Sevgül, ” Kar veya soğuk yanığı olamaz. Kimyasal madde bulgusu araştırılmalı. ” dedi.

Öğrenciler acı içinde bağırdı! Vücutlarında yanıklar oluştu

AÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi ve AKUT Antalya Birim Sorumlusu profesyonel dağcı Yılmaz Sevgül, “Böyle bir vaka ile hiç karşılaşmadım. Bu soğuktan ya da kardan kaynaklı bir yanma değil. Karın ya da sulu karın içine yoğun tuz karışmış ise bu tür bir reaksiyon vermiş olabilir. Buz ve tuz karıştığında yanıcı bir etkisi olduğunu biliyoruz. Hatta son zamanlarda oyunu da var. Karda 5- 10 dakika oynamayla böyle bir şey olamaz. Mutlaka oynadıkların karın ya da suyun için bir karışım var. Bu kar yanığı değildi. Kar ve buzdan dolayı kaba ette, kalçada böyle bir yanık olamaz. Burada buzlanmayı önlemek için kullanılan tuz ya da solüsyonun etkisiyle bu yanık olmuş olabilir” dedi.

‘Kimyasal madde bulgusu araştırılmalı’

Bölgede hava sıcaklığı soğuk yanığına neden olabilecek kadar düşük olmadığını kaydeden Yılmaz Sevgül, “Dağcılar eksi 40- 50 derecede tırmanışlar yapıyor. Ben kendim, Everest’te eksi 60 derece tırmanış yaptım. Böyle bir şeyle karşılaşmadım. Dolayısıyla buradaki kar veya soğuk yanığı olamaz. Kimyasal madde bulgusu araştırılmalı. Fotoğraflardaki görüntü kimyasal yanmaya işaret ediyor” diye konuştu.

‘Yanıklar tuzdan kaynaklı olamaz’

Kimya Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Namık Kemal Dimlioğlu ise şöyle dedi:

“Karayollarında kullanılan tuz insan vücudunda herhangi bir yanığa yol açmaz. Bunu saatlerce de elinizde bekletseniz herhangi bir etkisi olmaz. Ancak vücutta açık bir yara varsa o zaman bir etki yapar. Dolayısıyla bu öğrencilerdeki yanıklar tuzdan kaynaklı olamaz. Olsa olsa kimyasal madde yanığıdır.”

Okul yöneticileri polis merkezine çağrıldı

Öte yandan, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü, okulun bahçesini ortak kullanan iki okulun yöneticilerinin de polis merkezine çağrılarak, ifadelerine başvurulduğu kaydedildi. Velilerden 7’sinin okuldan şikayetçi olduğu, 1 velinin ise şikayetini geri aldığı belirtildi.