Kâr hırsı sağlığı hiçe sayıyor: Özel okullardan öğretmenlere baskı

Yayın tarihi: 18 Mart 2020 Çarşamba 9:48 am - Güncelleme: 18 Mart 2020 Çarşamba 10:20 am

MEB’in koronavirüs tedbirleri kapsamında aldığı okulların kapatılması kararına uymayan çok sayıda özel okul, öğretmenleri okula çağırdı. Özel okullar, kararın kendilerini kapsamadığını öne sürdü.

Dershanelerin kapatılmasının ardından özel okula dönüşen bazı kurumların, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Koronavirüs tedbirleri” kapsamında okulların tatil edilmesi uygulamasına uymadığı ortaya çıktı.

Çok sayıda özel okulun, öğretmenlerine, “Karar yalnızca devlet okullarını kapsıyor. Siz okula gelmeye devam edeceksiniz” dediği öğrenildi. Karara tepki gösteren öğretmenler ise işten çıkartılmakla tehdit edildi. Eğitim alanındaki şikâyetler için açılan “MEBİM” hattına başvuranların isimlerinin okul yönetimine iletilmesi nedeniyle öğretmenlerin şikâyet etmekten korktuğu bildirildi.

Devlet okullarındaki öğretmenler okula gitmezken özel okullarda görev yapan öğretmenler yöneticilerin inisiyatifine terk edildi. Öğretmenleri okula çağıran ve “MEB’in kararı bizi kapsamıyor” diyen özel okul yöneticileri özellikle rehber öğretmenlerin okula gelmesini istedi. Okula giden öğretmenlerin, öğrenciler ve velilerden kuruma gelen telefonları yanıtladığı ifade edildi. Bazı özel okullar da branş öğretmenlerini okula çağırarak uzaktan eğitim yoluyla ders anlattırıyor.

‘ÖĞRENCİ OLMADIĞI İÇİN RİSK YOK’ SAVUNMASI

Sağlıklarından endişe eden öğretmenler, MEB’in özel okul yöneticilerini uyarmasını istedi. Özel okulda görev yapan ve BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’e konuşan bir rehber öğretmen, “Branş öğretmenliği yapan arkadaşlarımız öğretmenler odasında oturuyor. Biz de öğrencilerden gelen soruları telefonlar aracılığı ile yanıtlıyoruz. Okulda öğrenci olmadığı için risk de olmadığını söylüyorlar. Ama buraya gelirken toplu taşıma kullanıyoruz. Yöneticiler için bizim sağlığımızın hiçbir önemi yok” ifadelerini kullandı.

Özel okullar ve özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin sağlığını tehlikeye atan yaklaşımı kınadığını ifade eden Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “İşverenin sürekli kar etmek ve müşteri memnuniyeti üzerine kurulu düzeni, insan sağlığını en önemli önceliğimiz yapmamız gereken durumlarda bile karşımıza çıkmaktadır” dedi. Özel okul yöneticilerinin öğretmenleri okula gitmeye zorlamasının salgına karşı alınan önlemleri boşa çıkartacağının altını çizen Bozdoğan, şunları söyledi:

“Özel okullarda çalışan arkadaşlarımız işlerini kaybetme korkusundan dolayı bu durumla ilgili şikayet ve itiraz haklarını kullanamamaktadır. MEB’in hızlıca bu duruma müdahale etmesi ve özel okullarda çalışan arkadaşlarımızın okula getirilme uygulamasına son verilmesini sağlamalıdır. Aksi durum hem çalışanın sağlığı ve hakları açısından sıkıntı yaratacak, hem de salgına karşı alınan önlemlerin etkililiğini ve sürdürülebilirliğini sıkıntıya sokacaktır.”

KANUN, ÜCRETLİ İZİN DİYOR

Bazı özel okulların koronavirüs nedeniyle verilen arada öğretmenleri ücretsiz izinli saymayı ya da ücretlerinden kesinti yapmayı planladığı da bildirildi. Oysa özel okullardaki öğretmenlerin de tabi olduğu ‘4857 Sayılı İş Kanunu’’nun 55’inci maddesi, “İşyerinin çalışamayacak duruma gelmesi” halinde çalışanlara ücretli izin verilmesini hükme bağlıyor.