Kandilli, AFAD ve Amerika’dan açıklanan deprem büyüklükleri neden birbirinden farklı? Prof. Dr. Hasan Özbilir açıkladı

Yayın tarihi: 3 Kasım 2020 Salı 9:51 pm - Güncelleme: 3 Kasım 2020 Salı 9:51 pm

Tuba Emlek’in sunduğu Mercek’in bu haftaki konukları, Ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe, AKUT Vakfı Onursal Başkanı Nasuh Mahruki, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Özbilir ve Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan oldu.

Özbilir, Kandilli Rasathanesi, AFAD ve Amerika’dan açıklanan farklı deprem büyüklükleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Özbilir, “Depremin şiddeti ile ilgili hiçbir problem yok, şiddeti 8. Yani depremin yıkım derecesi, depremin verdiği hasar 8 şiddetinde. Orada problem yok. Diğeri ise büyüklük. Yani bizim sismometreden elde ettiğimiz değerin bilgisayar ortamında değerlendirilmesi sonucu sonrasında çıkan sonuç. Bu tabii istasyondan istasyona değişebilir. Yani bizim sismoloji istasyonları, Kandilli’nin elindekiler farklı, AFAD’ın elindekiler farklı, USGS çok daha uzaktan bakıyor bunlara. Ne kadar uzakta olursanız buradaki depremin büyüklüğünü daha doğru tahmin etme şansınız var. Böyle bir şey var, dünya ölçeğindeki sismoloji istasyonlarında kayıtlarında. Dolayısıyla aslında kendi içinde 6.6’da Ankara’dan elde edilen değer anlamında kendi içinde tutarlı, İstanbul’daki değer de kendi içinde tutarlı, Amerika’daki değer de kendi içinde tutarlı. Böyle bakmak gerek. Çünkü hem algoritmalar değişiyor, hem de dediğim gibi istasyonlara olan uzaklıklar büyüklüğün değerini değiştirebiliyor. Ama bizim gördüğümüz kadarıyla şu anda kırılan fay parçasının büyüklüğü de ortaya çıkıyor. Yani 6.9 civarındaki bir depremden bahsedebiliriz” ifadelerini kullandı.