Kanalizasyon atıkları Marmara Denizi’ne böyle akıyor!

Yayın tarihi: 9 Haziran 2021 Çarşamba 3:39 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2021 Çarşamba 4:11 pm

TELE1, Kocaeli Dilovası’nda bulunan atık suların aktığı dereyi görüntüledi. Rengi neredeyse siyaha varan sular, olduğu gibi Marmara Denizi’ne gidiyor.

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan deniz salyası (müsilaj) birçok deniz canlısının ölümüne sebep oluyor. Uzmanlar “Denize girmeyin” uyarısında bulunurken, salyanın günden güne arttığı görülüyor.

TELE1 Muhabiri Engin Açar ve TELE1 Kameramanı Umutcan Yitük, Marmara Denizi’ne akan kirli suları görüntülemek için Kocaeli Dilovası’na gitti. Açar, organize sanayi bölgesinde bulunan fabrikaların bütün atık sularının aktığı derenin kokusunun dayanılmaz durumda olduğunu söyledi. Atık suların Dilovası’ndaki bu dereden akarak Marmara Denizi’ne ulaştığını aktaran Açar, deredeki suyun siyaha yakın bir renkte olduğunu ifade etti.

Açar’ın mikrofon uzattığı Tütün Çiftlik Koruma Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, konuya ilişkin şikayetlerini defalarca dile getirdiklerini söyledi. Akan atık suların müsilajın sebeplerinden biri olduğunu söyleyen Yaprak Fidancı, “Müsilaj bu sorunların gözle görülür halidir” dedi.

“HASTALIKLAR BİZİM İÇİN OLAĞANLAŞTI”

Kocaeli’ndeki durumun Marmara Denizi’ne olan etkisinden bahseden Fidancı, “Kocaeli’de 6 tane OSB var, İzmit Körfezi’nde 34 tane liman var, Altınova ve Tuzla’da da yaygın tersaneler var ve bütün atıklar denize akıyor” ifadelerini kullandı. Fidancı, “Koah, astım ve alerjik hastalıkları bizim için olağanlaştı” ifadelerini kullandı.

Fidancı şöyle konuştu:

Arıtma tesislerinin çalıştığı söyleniyor ama buna inanmıyorum. Çevre yükümüz zaten yeterince ağır. Ekolojik bir suç olan yüzlerce dönüm dolgu ve dip taramaya izin veriliyor. Mevcuttaki tesisler zaten Türkiye’nin ekonomisi taşıyan tesisler. Bunlara kapasite artışları talep ediliyor ve birileri de kabul ediyor. Marmara Denizi’ni hemen koruma altına almalılar.

“ARITMA TESİSLERİ YETERSİZ”

CHP Dilovası İlçe Başkanı Kerem Aydemir ise 51 bin nüfuslu Dilovası’nda kokudan ötürü dışarı çıkamadıklarını ifade etti. Dilovası’nın 13 yıldır AKP yönetiminde olduğunu hatırlatan Aydemir, şikayet için il sağlık müdürlüğü hattı olduğunu fakat kirlilik ölçümünü ölçmeye geldiklerinde sonuçların temiz olduğunu söylediklerini aktardı.